Окръжна прокуратура-Варна предаде на съд 30-годишния И. И. с обвинение за смъртта на негова приятелка вследствие на побой.

Обвиняемият и пострадалата се познавали от дълги години, като в последните 4-5 от тях живеели заедно на квартира в гр. Варна. На 09 март 2020 г. отишли на гости на свой приятел, свидетелят А. М., който празнувал рождения си ден. Употребили алкохол. В един момент обвиняемият започнал да псува и обижда пострадалата. Ударил я с ръка в главата. Жената паднала на земята, а той започнал да я рита по цялото тяло.

Домакинът се опитал да го спре, но също бил ударен от И., поради което се обадил на телефон 112 и поискал да дойде полиция. Въпреки молбите на приятелката си, обвиняемият продължил да я рита. Преди идването на полицията преустановил агресията и напуснал местопрестъплението. Полицаите разговаряли с пострадалата, която се оплакала от силни болки в гърдите. Не след дълго и тя си отишла.

Увеличавали се случаите на домашно насилие по време на пандемия

Увеличавали се случаите на домашно насилие по време на пандемия

У нас липвала статистика за жертвите

Свидетелят М. посетил нееднократно в следващите дни квартирата на обвиняемия и приятелката му, като тя продължила да се оплаква от болки в гърдите, без да потърси медицинска помощ.

На 05 април 2020 г. М. за пореден път отишъл в дома им. Жената била в изключително тежко състояние - не можела да диша и да върви от болки. С такси тримата отишли в МБАЛ "Света Анна" на преглед в спешното отделение. Пострадалата била хоспитализирана, но въпреки проведеното лечение около 20.30 часа на същия ден починала.

В хода на започналото разследване, съдебномедицинска експертиза установила, че причината за смъртта е следствие от нанесения побой.

Препълнени са 12-те кризисни центъра за пострадали от насилие

Препълнени са 12-те кризисни центъра за пострадали от насилие

За създаване на Фонд за жертвите на насилие призова Илияна Йотова

На И. И. е повдигнато обвинение за престъплението вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда, наказуемо с лишаване от свобода от две до осем години. Обвиняемият не е предвиждал настъпването на фаталния резултат от деянието си, но е могъл и е бил длъжен да го предвиди.

Той е задържан. Предстои разпоредително заседание по делото.

Припомняме, че на 7 април, стана ясно, че от началото на извънредното положение у нас все повече хора са станали жертва на насилие в собствения си дом.

Ден по-късно ЕП призова за подкрепа на жертвите на домашно насилие.

В началото на октомври бе съобщено, че всяка четвърта българка - жертва на сексуално или физическо насилие.

Всяка четвърта българка – жертва на сексуално или физическо насилие

Всяка четвърта българка – жертва на сексуално или физическо насилие

Стартира проект „Има много начини да се справиш с насилието"

На 25 ноември Омбудсманът поиска спешно да бъдат приети промени срещу домашно насилие.

Едва 34% при средно за 59% от българските жени знаят за съществуващо законодателство или политики за закрила и превенция на домашното насилие. В България все по-често жените търсят сами решение на проблема - 56% при 42% средно за ЕС.

Преди дни стана ясно, че се увеличават се случаите на домашно насилие в условията на пандемия. У нас не се води официална статистика за жертвите. Статистиката се води от кризисни центрове и от горещи телефонни линии. Примерният ръст е между 370 и 500 обаждания на месец за тази година спрямо предходната.