Очаква се разходите на общините за изпълнение на противоепидемичните мерки да достигнат 18 милиона лева към края на юни, съобщава БНР.

През месеците март и април те вече надхвърлят 6 милиона лева.

Кметът на Димитровград заместник-председател на Сдружението на общините Иво Димов смята, че общините също трябва да имат достъп до мярката 60/40 и възможност за безлихвени кредити.

Приходите на община Димитровград са с 2 милиона лева по-малко спрямо същия период на 2019 г. По думи на Димов пропуснатите приходи за останалите общини са за близо 200 милиона лева.

Над 40% спад в приходите отчитат общините само за 2 месеца

Над 40% спад в приходите отчитат общините само за 2 месеца

Загубите на собствени приходи надхвърлят 159 млн. лв.

Той се опасява, че към края на годината дефицитът в българските общини ще е доста сериозен, тъй като те трябва да свият драстично разходите си, но дори по този начин разходите няма да наваксат недостига.

По негови думи общинските предприятия трябва да имат възможност да се възползват от мярката 60/40. Димов обясни, че 37 000 не са само хора, които работят в общинската администрация, но и хора по различните предприятия. Освен това близо 220 000 души са ангажирани във второстепенните разпоредители. Другият вариант според него е временни безлихвени заеми за определен период от време.

Горанов: Общините приключват кризата с излишъци, не им трябва помощ от държавата

Горанов: Общините приключват кризата с излишъци, не им трябва помощ от държавата

Той очаква липсите в бюджетите да се компенсират през юни с плащането на данъците