ДСБ поиска анкетна комисия за разследване на корупционни практики в правителството във връзка със случая с Боршош.

Припомняме, уволненият вчера директор на НДК Мирослав Боршош ще бъде върнат на работа. Това става ясно от съобщение на Министерски съвет за проведена работна среща при премиера Борисов, на която са изчистени противоречията за начина на управление на НДК.

Борисов връща Боршош като шеф на НДК

Борисов връща Боршош като шеф на НДК

НДК преминава към Министерство на културата

На срещата е присъствал министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, която вчера освободи Боршош от длъжността. Също така е бил и министърът на културата Боил Банов, както и самият Мирослав Боршош.

Боршош: Отказвам да работя под натиск и условия

Боршош: Отказвам да работя под натиск и условия

Така коментира уволнението си от министър Лиляна Павлова

В съобщението си ДСБ припомня посочените мотиви за уволнението на Боршош - "системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите. Също така действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането на сградата на НДК за нуждите на Председателството".

Министър Павлова освободи директора на НДК Мирослав Боршош

Министър Павлова освободи директора на НДК Мирослав Боршош

Борислав Велков е изпълнителен директор и контролиращ ремонта на НДК

"Същевременно, в свое изявление Боршош обясни своето уволнение като резултат от отказа му да се подаде на корупционен натиск при определянето на изпълнителите на обществените поръчки за ремонта на НДК", допълват от партията.

От ДСБ поясняват, че днес вече имаме пълен обрат на ситуацията.

ДСБ настоява българската общественост да разбере има ли корупция при организирането на Българското председателство.

"Няма как да не си зададем въпроса има ли министър Павлова доверието на премиера и ако не, защо не е поискана нейната оставка. Националното ръководство на Демократи за Силна България настояваме 44-то Народно събрание да свика анкетна комисия, която да установи:

има ли корупционен натиск при осъществяването на обществените поръчки, свързани с ремонта на НДК;

прикрива ли се такъв натиск от премиера или ресорния министър, отговарящ за Председателството.

Недопустимо е у българските данъкоплатци да има дори съмнение, че техните пари отиват за нечии частни интереси", заключават от партията.