"Освободителите черпят легитимност от историческия факт на освобождението и смятат, че тяхно право е да направляват и да чертаят пътя, по който да се развива българската държава. Тази претенция на управляващите кръгове в Русия, а по-късно и в СССР, продължават и до днес". Това е записано в официалната позиция на партия "Демократи за силна българия" относно изказванията на руския патриарх Кирил по време на посещението му в България за честванията на националния ни празник.

Патриарх Кирил: Удивително е разбирателството между нашите народи

Патриарх Кирил: Удивително е разбирателството между нашите народи

Той се срещна с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет

От ДСБ смятат, че тази руска стратегия е успяла. Те виждат всички опити на българските управляващи и българското общество да отхвърлят "задушаващото покровителство" на Русия за неуспешни, защото се окачествяват като предателство към освободителите.

Позицията на ДСБ е, че е редно да изразяваме признателност към нашите национални герои и към войниците и офицерските чинове от армията на Руската империя, в чиито редове за свободата на България са се сражавали и са отдали живота си освен руснаци и представители на много други народи в тогавашната империя.

Те осъждат претенцията на руския патриарх Кирил. По думите им с назидателен и неприемлив тон на среща в сградата на Президентството на България пред президента Румен Радев, патриарх Кирил напада българските държавни институции относно прочита им на събитията от 1877-78 година.

Най-скандалното - че властта не отговори реципрочно на патриарх Кирил

Най-скандалното - че властта не отговори реципрочно на патриарх Кирил

Това коментира анализаторът Георги Харизанов

ДСП негодуват срещу липсата на реакция от страна на Президентската институция и БПЦ.

Според политическата група България има нужда от осветляване на всички факти и обстоятелства за ролята на Русия. Те не виждат в това пренаписване на историята. За тях това осветляване е оправдано, необходимо и задължително.

От ДСБ са категорични, че недипломатични изказвания като това на патриарх Кирил не са случайни. В тях от партията виждат брънка част от стратегия, засягаща европейския избор на България.

Джамбазки не приема поведението на патриарх Кирил и не трябва оставка на Симеонов

Джамбазки не приема поведението на патриарх Кирил и не трябва оставка на Симеонов

Според Свиленски от БСП, вицепремиерът е вкарал България в немалък международен скандал

Припомнямеизказването на патриарх Кирил получи реакции. Вицепремиерът Валери Симеонов нарече патриарх Кирил контрабандист и се възмути как е възможно руският патриарх да "да раздава правосъдие пред българския президент". От своя страна лидерът на "Атака" поиска от Валери Симеонов да се извини официално. Атакистът не приема нападките и в тях вижда богохулство.

БСП също смята, че руският патриарх трябва да бъде защитен от нападките след визитата му в България.

От "Воля" настояха парламентът да се разграничи и от позицията на Валери Симеонов, и от тази на Волен Сидеров.

От ГЕРБ настояха за разсекретяване на разговора между президента Румен Радев и руския патриарх Кирил. Пресслужбата на държавния глава отговори, че стенограма не е водена по време на срещата и разговорите не са били засекретявани.