Два нови случай на COVID-19 в дома за възрастни в Русе за последното денонощие. За това съобщи Регионалната здравна инспекция.

Става дума за двама мъже на 34 и 58 години от община Бяла, като по-младият е от село Бистренци, а 58-годишният мъж е от град Бяла. И двамата са в добро общо състояние, без сериозни оплаквания и затова са оставени под домашна изолация. 58-годишният мъж от Бяла е работещ в същата фирма, в която през последните няколко седмици бяха констатирани други пет случая.

Общият брой на диагностицираните с COVID-19 в областта достигна вече 284-ма души, като активните случаи към момента са 58. От тях 23-ма са на болнично лечение, а другите 35 са под домашна изолация.

От активните случаи 47% са мъжете, а жените са 53%, което като бройка е съответно 27 и 31 Подобно е и разпределението при всички заболели от началото на пандемията 171 са жените, а мъжете са 113, което в проценти е респективно 60% и 40%.

64 души пребориха COVID-19 в дома за стари хора в Русе

64 души пребориха COVID-19 в дома за стари хора в Русе

Петима от обитатели се намират в домашен отпуск

За изминалите 24 часа броят на излекуваните се е увеличил с още шестима души, което означава, че от началото на пандемията излекуваните от COVID-19 в Русенско са вече 212. Петима от новоизлекуваните са обитатели на дома за стари хора "Възраждане". По-подробна информация за епидемичната обстановка в социалното заведение очаквайте в рамките на следващия час.

От Областния оперативен щаб за последните 24 часа броят на излекуваните от COVID-19 в Русенско се увеличи с още шестима души, като пет от тях са обитатели на дом за стари хора "Възраждане". Така, преборилите коронавирусната инфекция от социалното заведение станаха 68, като 62-ма от тях са от потребителите на услугата. 18 от обитателите са настанени в Кризисен център "Каритас", а останалите 37 на 4-тия етаж на дома за стари хора. Други петима обитатели се намират в домашен отпуск, един човек е хоспитализиран в клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ "Канев", а също така има и един напуснал социалната институция.

От обитателите на дома 6 души все още остават на болнично лечение. Двама от тях са в инфекциозното отделение на Университетска болница "Канев", трима в отделението за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 на УМБАЛ "Медика Русе", а един е в обособения COVID-сектор на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания "Д-р Димитър Граматиков - Русе". Други 8, които са безсимптомни, са изолирани във вила "Липник" в село Николово, която е на Община Русе.

От персонала, работещ там, под домашна изолация все още остават една от санитарките, както и социалният работник и социалният асистент, а шестима са излекувани.

Областният оперативен щаб е в постоянен контакт с всички институции на местно, регионално и национално ниво и ежедневно следи ситуацията с разпространението на COVID-19 в региона.