Теч на лични данни от регистър на БУЛСТАТ няма и не е имало. Това обяви правосъдният министър Надежда Йорданова на извънредна пресконференция в Министерството на правосъдието в събота следобед.

В момента в регистъра могат да се видят адресите на самоосигуряващите се лица и това е по закон, който действа от 2005 г. насам. Направен е анализ на това обстоятелство и министърът смята, че това не е добро решение на закона, тъй като не това е целта на въпросния регистър.

Както от правна, така и от техническа гледна точка теч не е имало, няма и риск за такъв, категоричен бе и министърът на електронното управление Божидар Божанов. "Системата освен че работи в съответствие със закона, спазва и добрите практики за информационна сигурност."

Личните данни на 300 000 българи изтекоха в БУЛСТАТ

Личните данни на 300 000 българи изтекоха в БУЛСТАТ

Впоследствие грешката беше отстранена

Министър Божидар Божанов заяви на пресконференцията, че се подготвят законодателни промени, за да не се допускат повече подобна информация да е публична, а да е достъпна само на служители, които разполагат с достъп. Проблемът се дължи обаче именно на правени няколко пъти такива промени.

Проблемът се е появил, когато единните граждански номера - ЕГН, служещи като БУЛСТАТ на гражданите със свободни професии, бяха сменени с нови 9-цифрени кодове. Идеята е всъщност да се скрият ЕГН-та като чувствителна информация.

Припомняме, че през лятото на 2018 година безпрецедентно се срина Търговският регистър, който беше недостъпен в продължение на седмица. По-късно Европейската комисия предяви и иск срещу България пред Съда на Европейския съюз за това, че все още не е свързала своя национален търговски регистър със Системата за взаимно свързване на търговските регистри (BRIS) - задължение със срок до 8 юни 2017 г. В момента, четири години по-късно, беше обявено, че се взимат спешни мерки.

Година по-късно, отново лятото, от базата данни на НАП бяха източени лични данни на над 5 милиона български граждани. Течът на данни предизвика проверка на Комисията за защита на личните данни, която завърши с решение за глоба от 5.1 млн.лв, съдебни процеси и дори временна парламентарна комисия, чието разследване обаче по традиция не постигна нищо.

Министър Йорданова е запозната с писмото на главния прокурор и заместниците му, информация за което разпространиха от "Ние идваме" тази сутрин. Надежда Йорданова обаче не смята изказаното от нея искане да се потърси отговорност от главния прокурор за неизпълнени задължения за политическо искане или политически натиск. Настояването й е напълно в съответствие с Конституцията и законите на страната, категорична бе Йорданова.