При посещение на Драгоманското блато, екоминистарът обследва щетите от възникналия вчера пожар и заяви, че ако пожарът е причинен умишлено това е престъпление срещу природата.

Припомняме, че вчера пламна пожар в Драгоманското блато. По първоначална информация огънят е засегнал и двете защитени зони от мрежата Натура 2000, които се намират в територията на Драгоманското блато. Засегната е и туристическата инфраструктура. Пожарът се е разпрострял и извън територията на блатото, като по данни на ГД Пожарна безопасност и защита на населението общата засегната територия е около 1000 дка.

Снимка 463064

Източник: Министерство на околната среда и водите

Днес по-рано кметът на Драгоман също изказа своята позиция по инцидента. Той заяви, че според него палежът е умишлен, тъй като при пристигането на пожарникате, огънят е бил отвътре навън. "Няма как да е станало небрежно, има някакъв интерес блатото да се пали. Преди 6 месеца горя стабилно и изгоря голяма част от блатото. Трябва да се правят разследвания. Не бива след като се изгаси пожарът, това да се забравя. Просто органите да си свършат работата", добави Иванов.