Седем български моряци от кораба "Ейшън глори", който беше отвлечен от сомалийски пирати на 2 януари тази година, кацнаха тази вечер на летище "Варна".

Това съобщиха от Външно министерство.

Това са капитан Велико Великов, Тодор Тодоров, Илия Илиев, Росен Иванов, Никола Атанасов, Адлен Аделов и Ведри Мехмед. Те се прибраха с полет от Лондон.

Осмият българин от екипажа - Наско Иванов от Велинград - ще се завърне утре у нас с полет от Амстердам.

На пресконференцията, дадена след пристигането, капитанът на кораба Велико Великов заяви, че "Ейшън глори" се е ползвал от сомалийските пирати като база.

Той обясни, че кораб „Ейшън Глори” е предлагал отлични условия за живот и е разполагал с голямо количество гориво. Той даде  пример, че на всеки три дни са се къпали. Около 25 – 30 пирати са ги охранявали, но са се сменяли на две три седмици. Той уточни, че  храната не е била толкова лоша, тъй като корабът е бил оборудван добре. Въпреки това в началото е имало заплахи от страна на пиратите и  стреляне с автомати около самите моряци с цел сплашване. Все пак вярата в приятелите му, в роднините му, са  поддържали духа му жив, разказа Великов, цитиран от агенция "Фокус".

Именно поради тази причина пиратите не са успели да го сломят психически и физически и това му е  дало амбиция да преживее този тежък за него момент.

В края на пресконференцията капитан Велико Великов заяви, че е разговарял два пъти с капитана на кораб „Панега", който също е в плен на сомалийските пирати. В един от разговорите капитанът на „Панега" е питал за доктор. По-късно Велико Великов заяви, че информацията, която е получил, е била, че един от моряците на „Панега" е бил прострелян, но от рикоширал куршум.

Пред репортер на Би Ти Ви капитан Великов заяви още: "Чувстваме се добре сред близките си. Благодарим на кризисния щаб, който ни подкрепяше от Лондон, за да се водят преговорите".

Той каза, че има още колеги, не само българи, които продължават да са в плен на пиратите и призова за бдителност.

"Пиратите използват интернет и световно известни медии. И когато е известно, че някой кораб е хванат, те се радват. Това е война, не за власт и за земя, а война за пари", допълни Великов.