78,2% процента от българите предпочитат фъстъците пред останалите видове ядки, които се предлагат на пазара, сочи проучване, поръчано от „Интерснак България", цитирано от farmer.bg.

Веднага след тях се нареждат слънчогледовите семки с 67,8 %. Те се купуват и най-често - два-три пъти седмично. Много харесвани са и тиквените семки (53,6%).

Най-малко внимание сънародниците ни отделят на шоколадовите и на смесените ядки, като голям процент признават, че изобщо не ги консумират.

Кашуто, бадемите и лешниците се свързват с по-високо качество на живот и се смятат за отлично мезе на силните спиртни напитки.

За бирата най-предпочитани са фъстъците, сочи проучването. Слънчогледовите и тиквените семки пък са най-подходящи за свободното време и особено за гледане на футболни мачове.

Най-много ядки (28,7 %) се похапват с партньора, като предпочитаният начин е от купа или чинийка, а не директно от пакетчето. Любимото място за консумацията им е вкъщи (57,2 %) или на улицата (11 %).

Почти всички от изследваните (97,4%) харесват ядките да са печени, а не сурови и ги предпочитат пакетирани (81,7 %), а не в насипно състояние.