Филип Морис Интернешънъл организира техническо обучение за откриване и разпознаване на фалшиви тютюневи изделия.

Обучението ще се проведе със 100 служители на митническите подразделения от цялата страна, които са пряко отговорни за контрола върху незаконната търговия с цигари.

Обучението ще проведе на 27 и 28 януари в София и е част от ангажиментите, поети от Филип Морис в България по силата на Меморандума за разбирателство.

Документът е подписан с Агенция "Митници" през юни 2007 г. и подновен през 2008 г. Обучението е също така поредна стъпка от общите усилия на  Агенция "Митници" и Филип Морис в борбата с незаконната търговия.

„Българската митническа администрация работи интензивно за постигане  на непрекъснат баланс между улесняване на законната търговия и осигуряване на безопасност и сигурност за гражданите и територията на  Общността.

В контекста на увеличаващите се рискове само подобна политика може да защити националните икономическите интереси и тези на Европейската общност", коментира директорът на Агенция "Митници" Христо Кулишев.

"В рамките на нашата дейност приоритетна задача е поддържането на ефективен диалог с бизнеса. Пример за такова ползотворно сътрудничество са и съвместните ни инициативи с Филип Морис", изтъкна Кулишев.

"Ние сме убедени, че техническото обучение, което предоставяме на българските митнически служители ще допринесе значително в борбата срещу незаконната търговия и ще бъде стъпка към засилване на сътрудничеството между Филип Морис и българските митнически власти", заяви категорично управителят на Филип Морис България Андрей Василеску.