Заповедта на вече бившият председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Апостол Минчев, с която спираше важни ремонти по републиканската пътна мрежа, ще бъде отменена, но след като новото ръководство на агенцията бъде назначено. Това може да се случи до "един - два дни", уверява служебният регионален министър Виолета Комитова след проведена среща с представители на строителни фирми. Повод за срещата бе изпратеното от вече бившият председател на УС на АПИ Апостол Минчев писмо до Областните пътни управления за спиране на ремонтните дейности по места.

Оказва се, че редица фирми, отговарящи за зимното поддържане на републиканските пътища не са получили парите си от АПИ даже за зимното почистване, оплакаха се строителите.

Комитова уволни и новия шеф на АПИ
Обновена

Комитова уволни и новия шеф на АПИ

Апостол Минчев е спрял всички строителни дейности на Пътната агенция

На срещата стана ясно, че фирми - изпълнители са получавали от АПИ задания за изпълнение на дейности със закъснение за по-ранен период.

"Цялата порочна практика, формулирана като текущ ремонт и поддръжка трябва да бъде променена", каза регионалният министър, защото според нея под прикритието на формулировката текущ ремонт и поддръжка в редица случаи се извършва ново строителство без съответните за това документи.

АПИ: Маркировката в ремонтирания участък на АМ "Тракия" е безопасна за движение

АПИ: Маркировката в ремонтирания участък на АМ "Тракия" е безопасна за движение

Направиха проверка на участъка

Министърът на регионалното развитие и благоустройството предложи на участниците в срещата да започне провеждането на подобни регулярни срещи с ръководството на МРРБ поне веднъж на всеки три месеца.

След срещата министър Комитова проведе отделен разговор само с представителите на строителни фирми, които я запознаха с извършени от тях до момента дейности по републиканската пътна мрежа, фактурирани и сертифицирани, но и към момента неразплатени от пътната агенция, някои натрупани като вземания от няколко години.

В днешните срещи участваха и заместник - министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов, представители на политическото ръководство на МРРБ.