Възмутената от блокадата гражданка от тази сутрин на Орлов мост не е член на ГЕРБ. Това заяви депутатът Александър Ненков на нарочен брифинг, в който от партията опровергават твърдения в социалните мрежи, че възрастната дама с бастун е изпратена от тях, за да търси конфликт.

От ГЕРБ защитиха правото на всеки един гражданин да изказва мнение, включително и с протест, но са възмутени от блокирането на възлови кръстовища. Ненков посочи, че това е недопустимо и всъщност не представлява демокрация, тъй като демокрацията се гради с избори.

От ГЕРБ остро осъждат блокирането на кръстовища. Няма как да се съгласим, че това е един мирен протест. Мирни протести има пред парламента и многократно е имало. Мирни протести има пред Министерски съвет и президентството, но тук говорим за блокиране на един двумилионен град, посочи Александър Ненков

"Не може малцинството да определя какво да се случва в държавата спрямо мнозинството. Поради тази причина има демокрация и на избори се решава кой да управлява и кой има правото да управлява след полученото доверие от хората", обясни Ненков.

Протестът щял да стане все по-плажен, недоволстващите разчитали на камерите

Протестът щял да стане все по-плажен, недоволстващите разчитали на камерите

Според политолога Димитър Димитров протестът няма да набере сила през септември

"Да не би да очаквате държавата да излезе с водни оръдия и с БТР-и да търси някакви конфликт и да ги разчиства тези хора?" Така отговори Ненкова на настойчив въпрос за журналистка как властта ще възстанови законността.

Според него опитите за затваряна на възловите кръстовища в столицата е за сметка на хората. Ясно е каква е целта - целта е провокацията и агресията, коментира Ненков и посочи, че протестиращите няма да получат агресията.

Всички хора имат своите права, защото моята свобода и свободата на всеки да изразява волята свършва дотам, където нарушаваме свободата на другите хора, изтъкна депутатът.

Той чул още, че имало желание за блокиране на магистрали и на критична инфраструктура и подчерта, че такова нещо не е виждал да се прави никъде по света.

От Орлов мост: Не бием баби, но властта да не ни изпраща провокатори

От Орлов мост: Не бием баби, но властта да не ни изпраща провокатори

Ще разговарят с полицията само в присъствието на медии

Трябва да стане с добро, трябва да стане с диалог и протестиращите да разберат, че по този начин няма как да убедят, че това е волята на мнозинството и гражданите, отбеляза Александър Ненков. Въпреки това и досега от ГЕРБ не виждат с кого да преговарят: "Тяхното искане не може да бъде просто оставка. С кого да преговаря правителството, с кого да се срещне премиерът като протестиращите нямат излъчен представител", запита още Ненков.

По думите му, дори и когато се протестира, трябва да има граница на разум, защото изборите са тези, които решават. Депутатът се опря на проучвания, че хората не искат да се стига до ескалация и политическо напрежение.

Според него обаче ако сега се направят избори, то това би било абдикация от отговорността.

И ГЕРБ били заинтеровани от предсрочни избори, твърди Красимир Ципов

И ГЕРБ били заинтеровани от предсрочни избори, твърди Красимир Ципов

Президентът повече вярвал на Васил Божков, а не на прокуратурата

Иначе за управляващите би било много по-лесно сега да се направят избори, чисто стратегически. "Жалкото е, че забравяме хубавите неща, които се случиха напоследък, като приемането на България в клуба на най-богатите държави, коментира Ненков.

Той похвали правителството, че се справя добре, много по-добре от другите държави.