Заради отпадъци на общинска терен в м. Алачица край Дупница, бе наложена глоба от 5000 лв. на "Феникс Дупница".

Наложената глоба обаче е за старо прегрешение от ноември 2018 г. Тогава инспектори от РИОСВ-Перник направили проверка на общински имот - нива, който се намира между две от площадките за съхранение на отпадъците на "Феникс".

Установили, че върху общинския терен има пластмасови отпадъци, пластмасови бидони и бали с отпадъци от блистери, за което издадено наказателно постановление за 5000 лв. санкция, съобщи "24 часа".

Оказало се, че от 2012 г. до 2020 г. "Феникс" ползва това място за съхранение, което не е законно. Общинският терен по документи е "земеделска земя" и не фигурира в издаденото разрешение, което е за други два съседни имота.

Фирмата е обжалвала глобата, но и районният, и окръжният съд потвърдиха санкцията.

Припомняме, голям пожар в пункта доведе до увреждането на самото съоръжение, вследствие на което магистралата беше затворена.

На 14 август Пътната агенция внесе сигнал в Районна прокуратура - Дупница срещу собственика на пламналия цех за преработка и изкупуване на вторични суровини, чийто складирани отпадъци предизвикаха пожара. След това от АПИ съобщиха, че ще проверяват и други сметища под мостове заради пожара край Дупница.

На 19 август стана ясно, че с две обвинения и гаранция от 5000 лв. се е сдобил собственикът на пункта за вторични суровини, който изгоря под виадукта на магистрала "Струма".

Срещу шефа на "Феникс ресурс" са повдигнати две обвинения - за причиняване на немаловажни вреди за околната среда при управление на отпадъци не по установения ред, за което може да получи от 1 до 5 години затвор и глоба от 5 до 30 000 лева, както и за запалване по непредпазливост на чужд имот, при което са последвали значителни вреди, с предвидено наказание "лишаване от свобода" до 5 години.

РИОСВ-Перник направи неуспешен опит да връчи предписание за затваряне на депото за отпадъци на "Феникс"-Дупница.

След като бе издирван 3 денонощия Кольо Илиев се предаде сам в полицията