Болницата в Котел ще бъде наказана заради освобождаване на тялото на починал пациент без аутопсия.

Това съобщи директорът на РЦЗ-Сливен д-р Ивелина Георгиева, цитирана от sliveninfo.

Близките на починалия мъж са подали жалба в РЦЗ, че тялото му е освободено от болницата, без да е направена аутопсия и в резултат не може да се определи причината за смъртта му.
   
Пациентът бил над 60 години. Той постъпил в болницата с направление за белодробно заболяване. Няколко часа по-късно умира.

От данните, които имаме, вероятно става дума за инфаркт или някакъв друг сърдечен инцидент, но категорично не можем да го твърдим със сигурност, защото няма аутопсия, коментира д-р Георгиева. Аутопсията при смъртен случай в болницата е задължителна и може да не се извърши само по молба на близките. 
    
Административната санкция за освобождаване на тялото без аутопсия е от 8 000 до 20 000 лв.

РЦЗ-Сливен ще санкционира болницата и ще поиска експертни мнения от какво е починал пациента и кой е допуснал конкретната грешка. От Районната колегия на Български лекарски съюз ще бъде поискано становище по отношение на професионалното поведение на лекарите от болницата в Котел. Роднините са тези, които ще решават дали искат да доказват грешката в съда. 
   
Д-р Георгиева съобщи още, че от началото на годината са зачестили жалбите от пациенти. Голяма част от жалбите са свързани със социални проблеми, които имат отношение към здравеопазването.

Една от тях е от родителите на дете, което е изгубило зрението си. Жалбата е за това, че няма учебно заведение, което да обучава детето и медицински специалист, който да го наблюдава.