Столична община съставя акт на собственика на сградата бившия театър "Ренесанс", с който той ще бъде глобен с максималния размер на санкция, предвидена в Закона за София (ЗУЗСО) за увреждане на паметници на културата - 200 хил. лв.

Актът ще е на основание чл. 20 от Закона за устройство за застрояване на Столична община (ЗУЗСО).

Припомняме, тази сутрин сградата, в която последно се помещаваше чалгаджийницата "Син Сити" пламна. Огънят е тръгнал от покрива. От 2016 години сградата не се използва активно, както и не се поддържа, въпреки че е културно-исторически паметник и би трябвало да е под специална защита.

От Столична община заявяват днес, че още в началото на годината на собственика на сградата, "К.Г. - Красимир Георгиев" ЕООД, е връчен протокол с предписания от Министерство на културата и направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община за обезопасяване на фасадите, авариен ремонт на покрива, с който да предотврати навлизане на вода, както и затваряне на прозорци и отвори за предотвратяване на безпрепятствен достъп на хора в сградата.

Минеков бесен за пожара в бившето "Син Сити", иска незабавна промяна в закона

Минеков бесен за пожара в бившето "Син Сити", иска незабавна промяна в закона

При такъв инцидент сградата да се отнема от собствениците, настоява министърът

След бездействие от страна на собственика по дадените предписания е съставен констативен протокол от район "Възраждане". На база констатираното неизпълнение на предписанията за съхраняване на сграда, което е довело до увреждане на архитектурно-строителния паметник на културата.

Експерти от дирекции "Контрол по строителството" на Столична община и район "Възраждане" ще извършат оглед на нанесените щети от пожара в сградата на бившия театър "Ренесанс" на бул. "Христо Ботев" №61 по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова.

На място както по-рано обявиха ще бъдат и прокурори, които ще направят също разследване.

Това не е първи пожар в сградата на бул. "Христо Ботев". През март 2017 година тя също горя и още тогава бяха изказани подозрения, че пожарът не е случаен, тъй като има интерес от инвеститори за построяването на многоетажен и луксозен хотел.