Нотификацията за продажбата на F-16 на България включва като цена на програмата 1,6 милиарда долара, но това не е крайната цена. Действителните окончателни разходи на програмата ще се основават на окончателните български изисквания.

Това стана ясно от изявление на посолството на САЩ до медиите.

В него се обяснява, че нотификацията, изпратена до Конгреса, е само една стъпка в процеса за чуждестранни военни продажби. След като процесът по уведомяване приключи, Министерството на отбраната на САЩ ще предостави предложение за сключване на сделка.

На този етап ще започнат окончателни преговори и българското правителство може да преразгледа или предефинира изискванията, преди да се стигне до крайната цена.

АБВ иска мораториум върху сделката на F-16

АБВ иска мораториум върху сделката на F-16

Според Румен Петков САЩ гледа на нас като на портмоне

Американското законодателство изисква изпълнителната власт да уведоми Конгреса за потенциална продажба на въоръжениe на съюзници в НАТО, стойността на коeто надхвърля 50 милиона долара. Планираната от България придобивка на осем изтребителя F-16 попада в тази категория.

От посолството подчертават, че вчерашната нотификация до Конгреса е рутинна процедура и не се очаква възражение от негова страна.

Държавният департамент и Министерството на отбраната на САЩ дават възможност за горна граница във всички нотификации, в случай че чуждестранните партньори разширят обхвата на програмата извън първоначално заявеното. Това избягва необходимостта от промени в нотификацията до Конгреса и намалява времето, необходимо за приключване на чуждестранна военна продажба.

Каракачанов: 1.8 млрд. лв. за нови изтребители е само рамка

Каракачанов: 1.8 млрд. лв. за нови изтребители е само рамка

И след получаване на договора продължават преговорите

Припомняме, че по-рано днес от АБВ заявиха, че искат мораториум на върху сделката за F-16.  Според лидерът на партията Румен Петков САЩ гледа на нас като на портмоне, от което може да вземе близо 3 млрд. лв. за 8 изключително скъпи "прахосмукачки". 

Преди това военния министър Красимир Каракачанов обясни, че разумната цена за изстребителите е около 2 млрд. лв.

Американският конгрес е одобрил финансовата рамка за осем F-16 за България.

След това от Локхийд Мартин обясниха в съобщение до медиите, че гласуваното от Конгреса на САЩ не е финална цена.

През януари депутатите дадоха мандат за правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на самолетите, като за решението гласуваха 130 народни представители, а 84 бяха против.

Гласуваното от Конгреса не е финалната цена, обясняват от Локхийд Мартин

Гласуваното от Конгреса не е финалната цена, обясняват от Локхийд Мартин

По думите на Джон Нилсън одобрението на Конгреса е важна стъпка в преговорите