Лидерът на партия АБВ Румен Петков настоя за незабавен мораториум върху сделката за F-16 и за преустановяване на "безумната политика спрямо българската авиация". Това заяви той по повод преговорите за покупка на многоцеливите изстребители F-16.

Това, което било обявено в публичното пространство и потвърдено от Министерството на отбраната, е поредното доказателство, според него, че на нас се гледа като на портмоне от страна на партньорите ни от САЩ.

"Те са преценили, че могат да бръкнат в портмонето и да си вземат близо 3 млрд. лв. за 8 изключително скъпи "прахосмукачки", както специалистите наричат самолетите F-16", подчерта Петков.

Каракачанов: 1.8 млрд. лв. за нови изтребители е само рамка

Каракачанов: 1.8 млрд. лв. за нови изтребители е само рамка

И след получаване на договора продължават преговорите

Той поясни, че първоначалната финансова рамка е била 1,5 млрд. лв. След това, за да угодим сме се противопоставили на бюджета си, на интересите на националната ни сигурност и на България, а Народното събрание е увеличил бюджетът до 2,1 млрд. лв.

С вчерашно обявените 1,6 млрд. долара ние отиваме на 2,7 млрд. лв. Това е безумна цена, която българският данъкоплатец ще трябва да плати, смята Петков. В тази връзка той запита кой ще поеме отговорността за сделката и за бюджета, при който ще трябва ние да плащаме за резервните части, и кой ще поеме отговорността за боеспособността на прахосмукачките, които ще си купим. На този въпрос продължава да няма отговор", изтъкна лидерът на партията.

Той припомни, че е настоявал многократно да се изиска информация колко самолета F-16 има Румъния и колко от тях летят.

Гласуваното от Конгреса не е финалната цена, обясняват от Локхийд Мартин

Гласуваното от Конгреса не е финалната цена, обясняват от Локхийд Мартин

По думите на Джон Нилсън одобрението на Конгреса е важна стъпка в преговорите

Брифингът в централата на АБВ не бе посветен на равносметка за изминалите европейски избори и от партията на Георги Първанов не представиха такава.

Заместник-председателят на партията Любомира Ганчева разкритикува промените в Закона за публичните предприятия, които щели да доведат до втора вълна на приватизацията. По думите ѝ промените са скандални и ще доведат до унищожаване на държавните предприятия.

Утре от партията ще внесат в Министерство на икономиката и в Министерски съвет позициите си защо са против този закон. Основно АБВ са против премахването на забранителния списък за приватизация, освен това се дава възможност на МС да гласува приватизация на обособени части на държавно предприятие.

Американският конгрес одобри финансовата рамка за осем Ф-16 за България

Американският конгрес одобри финансовата рамка за осем Ф-16 за България

Очаква се в проекта за договор общата сума да бъде 1,2 млрд. долара…

Припомняме, че по-рано днес военния министър Красимир Каракачанов заяви, че разумната цена за изстребителите е около 2 млрд. лв. 

Преди това стана ясно, че американският конгрес е одобрил финансовата рамка за осем F-16 за България. 

След това от Локхийд Мартин обясниха в съобщение до медиите, че гласуваното от Конгреса на САЩ не е финална цена

През януари депутатите дадоха мандат за правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на самолетите, като за решението гласуваха 130 народни представители, а 84 бяха против.

Локхийд Мартин: Ако България купи 16 изтребителя F-16, вторите 8 ще са на по-ниска цена

Локхийд Мартин: Ако България купи 16 изтребителя F-16, вторите 8 ще са на по-ниска цена

Пилотите ще се обучават в САЩ…