Проектът "Информационна система за прозрачност във военните съдилища", съфинансиран от Европейския социален фонд, по който работи Военно-апелативният съд, вече навлезе в своята втора фаза. Насочен към съдебните служители в шестте военни съдилища, той спомага за експедитивната и осъвременена обмяна на информация, съобщават от пресцентъра на съда.

Изготвен с финансовата помощ и по оперативна програма "Административен капацитет", проектът ще подобри достъпността и електронния информационен обмен между военните съдилища. За целта беше проучен експертно и опитът във френското военно правораздаване. В момента се оптимизират и унифицират сайтовете на Военно-апелативния съд, Софийския военен съд и Плевенския военен съд.

Съдебните служители от всички военни съдилища ще бъдат обучени да работят със софтуера, специално създаден от водещи специалисти по информационни технологии. През месец май започва разпространението на 2000 листовки и 1500 брошури, които популяризират новата Информационна система за прозрачност във военните съдилища.

Проектът е в унисон със Закона за съдебната власт, изискващ единна информационна система за противодействие на престъпността и синхронизация с други информационни системи. Той подпомага и Актуализираната стратегия за реформа на българската съдебна система, която предвижда компютъризация и действени информационни технологии.