Бизнесът няма място в политическия спор между МВР и прокуратурата на България. Това се казва в позиция на петролната компания "Инса ойл" във връзка с образуваното по техен сигнал досъдебно производство за престъпление по служба срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Компанията настоява да не бъде намесвана в политическите дебати относно съдебната реформа в България.

От "Инса ойл" заявяват, че правителството и Специализираната прокуратура от вчера си разменят изявления във връзка със сигнала и призовават министрите от кабинета да спрат със спекулациите и да не намесват компанията във войната си с прокуратурата.

Спецпрокуратурата: Няма образувано досъдебно производство срещу Василев

Спецпрокуратурата: Няма образувано досъдебно производство срещу Василев

След твърденията на Бойко Рашков и възмущението на Кирил Петков

"След подаване на сигнала, "Инса ойл" ежедневно се проверява от всички съществуващи в държавата контролни финансови и административни органи. Като компания от петролния сектор се отнасяме с разбиране към работата на държавните институции, но дейността им през последните дни граничи с административен тормоз, създаване на целенасочени пречки в работата на фирмата или е подготовка за предприемане на други мерки, които да доведат до ограничаване на нейната икономическа дейност", подчертават от "Инса ойл".

От компанията отбелязват, че в работят над 500 души, а за 2021 година тя е внесла в хазнатаданъци в размер на 730 млн. лв.

"Уважаваме българските институции и българското правителство и за втори път се обръщаме към тях с настояването да не спекулират с името на фирмата. Настояваме сигналът до компетентните органи да се разглежда по същество, а не като повод за политическа или съдебна репресия към компанията", заявяват от "Инса ойл".

Петков за производството срещу Асен Василев: Просто срам

Петков за производството срещу Асен Василев: Просто срам

Очевадна стъпка на прокуратурата какво цели със своите действия

Припомняме, че вчера министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че е образувано досъдебно производство за престъпление по служба срещу Василев, след което последваха коментари от страна на прокуратурата и кабинета.

По-рано от компанията "Инса ойл" ЕООД обявиха, че подават сигнал срещу финансовия министър, след като той обвини фирмата, заедно с друга - "Сакса" за паниката с цената на горивата на 2 март. "Инса ойл" обяви, че преди няколко дни заедно с още компании са били поканени на разговор "на четири очи" с неясен контекст.

Според компанията Василев публично е признал за уговорка с "фирмата с господстващо положение на пазара", в резултат на която е наложено манипулиране на ценовите нива на горивата, като по този начин е реализирана намеса с непазарни механизми на конкурентен пазар, което поставя в неравностойно положение българските вносители на горива и представителите на международните вериги.

Спецпрокуратурата счита за намеса употребата на думата "безобразие" за работата й

Спецпрокуратурата счита за намеса употребата на думата "безобразие" за работата й

Откъде Бойко Рашков знае за образуваното срещу Василев производство

От "Инса ойл" твърдят, че Асен Василев не е представил никакви смислени и категорични аргументи за обвиненията си за всяване на паника на пазара на горива, а е пренебрегнал и факта, че по същото време цените на дизела и бензина в Румъния и Сърбия бележат аналогичен скок.

КЗК също заподозря наличие на евентуално картелно споразумение между "Сакса" ООД и "Инса Ойл", след като заради слухове за предстоящо поскъпване на горивата на 2 март се извиха огромни опашки на бензиностанциите у нас. Тогава стана ясно, че в някои бензиностанции цената на горивата е преминала психологическата граница от 3 лева за литър.