Българските служби, съвместно с Американския департамент на САЩ и ФБР, са участвали в мащабна операция по пресичане на интернет престъпления в т.нар. "дарк нет". Това съобщи на брифинг в Национална следствена служба директорът на НСлС Борислав Сарафов.

По думите му престъпленията са с изключителна сложност и са извършени с изобретателност, нанесли са огромни финансови щети за над 46 млн. долара на отделни хора и институции в 27 страни. По операцията е задържан засега във Флорида само канадски гражданин на име Себастиан Вашон Дежардинс, за който се смята, че е успял да вземе от жертви в интернет над 27 милиона долара. Предстоят и други арести, стана ясно на брифинга.

NetWalker действа от началото на пандемията от коронавирус, изпраща мейли, които заразяват компютри, откупът е в криптовалута.

Хакери манипулирали документи за COVID ваксините в ЕС, увреждали доверието в тях

Хакери манипулирали документи за COVID ваксините в ЕС, увреждали доверието в тях

Вероятно става въпрос за руски хакери

В операцията са участвали ГДБОП, българския отдел на ФБР в София и в САЩ, Върховна касационна прокуратура и Национална следствена служба.

Операцията и процесуално-следствените действия са ръководени от следователя от НСлС Светослав Илиев и от Цветомир Йосифов, завеждащ отдел "Международен" във ВКП, който е ръководил действията с Департамента по правосъдие на САЩ.

Борислав Сарафов посочи, че българският отдел на ФБР и НСлС са получили похвала от Американското министерство на правосъдието.

Български хакери източили данни за банкови сметки и лични данни на германски вложители

Български хакери източили данни за банкови сметки и лични данни на германски вложители

Финансова информация за стотици милиони...

От своя страна Цветомир Йосифов разказа в какво се състои операцията и извършените престъпления. От думите му стана ясно, че от май месец миналата година във ВКС и отдел "Международен" е течала комуникация с Департамента на правосъдието на САЩ и ФБР, като първоначално е получена молба за правна помощ, след която са последвали още няколко молби по същия казус от жертви, които са били по-прецизни. От тях става ясно, че се извършват престъпления в "дарк нет", след което е стартирала обща операция на българските и американските служби.

Следовател Светослав Василев обясни, че става дума за престъпна мрежа Net walker - която е добре разработена платформа за кибер рекет. Активно тя е започнала да действа от началото на пандемията от коронавирус - март 2020 г., когато стартира програма Ransomware срещу заплащане в криптовалута.

Засега са открити над 305 жертви в 27 страни, от които е източена криптовалута за милиони долари.

Механизмът на измамата е следният - програмата Ransomware представлява изпращане на фалшиви фишинг мейли до жертвите, които с кликване върху мейла заразяват компютъра и софтуера, след което се изпраща писмо с искане за криптовалута за връщане на заразените данни.