Не само бебешки храни могат да бъдат отровени от изнудвача в Германия. Това съобщават в ефира на БТВ. Заплахата от отровени с етиленгликол продукти в Германия важи за 20 вида храни. Не е изключено опасност да има и за други места в Европа.

Властите в Германия нямат информация дали изнудвачът има достъп до по-голямо количество храна. Предположенията им са, че той има поне един съучастник, защото бурканчета с отровена детска храна са открити в няколко различни филиала на веригата магазини.

В полицията са получени над 100 сигнала от граждани, които твърдят, че познават изнудвача или че имат информация за него. Мъжът все още не е идентифициран, но разследващите проверяват сигналите.

Предупреждават се всички да внимават при отварянето на бурканчетата. Трябва да се чуе характерното за вакуумиран буркан пукане, когато се отваря. Полицията препоръчва да се оглежда цялостта на опаковките на всички видове храни, защото отровното вещество може да бъде инжектирано.

Мъж отровил бебешки пюрета в Германия, изнудва за 10 млн. евро

Мъж отровил бебешки пюрета в Германия, изнудва за 10 млн. евро

Изнудвачът заплашва да отрови неопределено количество храна

Токсикологът проф. Никола Александров обясни пред БТВ, че количество етиленгликол, което е нужно да убие бебе е около лъжичка.

Етиленгликолът е широкоразпространено химическо съединение, основна съставна част на антифриза. Продава се свободно и като концентрат на всички бензиностанции. Веществото представлява безвестна течност, без мирис, която леко сладни и е леко мазна. Когато се намира в антифриз, тя се оцветява допълнително, обяснява още проф. Александров.

Необходимото количество етилрнгликол, нужно да се отрови възрастен човек е 100-150 мл.

Проф. Александров обясни, че отравянията с веществото в България се срещат често, защото често българите държим в мазетата, заедно с напитките, и остатъци от недолят антифриз, което водило до опасни грешки.

Припомняме, че германската полиция издирва мъж, отровил бебешка храна във верига магазини. Мъжът изнудва властите за 10 млн евро. В полицията в Констанц, на южната граница на Германия, е получено писмо от изнудвача още на 16 септември. В него пишело, че заразена храна вече е в търговската мрежа. Неофициална снимка на мъжа от видеозапис в магазин беше разпространена от властите в Германия.

Снимка 314977

Източник: EPA/БГНЕС