От Камара на строителите в България предложиха на правителството помощ и подкрепа за изграждане на помпената станция и водопровода от Мало Бучино до Перник. Новината съобщи регионалният министър Петя Аврамова на брифинг в Министерския съвет.

Това, което декларираха представителите на Камара на строителите - пълна мобилизация на всички фирми, които имат опит в изграждането на ВиК мрежи, за да може в максимално кратки и бързи срокове водопроводът от 13.5 км да бъде изпълнен, както и помпената станция към него.

До дни започва изграждането на водопровода от София до Перник

До дни започва изграждането на водопровода от София до Перник

Потреблението на вода по време на режим е по-голямо, отбелязва шефът на ВиК-Перник

Аврамова благодари от името на премиера Бойко Борисов и от цялото правителство за готовността в критичната ситуация за овладяване на кризата в Перник за помощта на фирмите в България за справяне с проблема.

Икономическият министър Караниколов обясни, че на заседанието на Министерски съвет се е взело решение в порядъка до днешния ден министрите на икономиката, на регионалното развитие и на екологията да поискат съгласие от Столичния общински съвет през мрежата на СО да се пренасочи водосбора на яз. "Белмекен" през Бели Искър да преминат в Перник.

Няма опасност за водата на столичани, уверява Караниколов

Няма опасност за водата на столичани, уверява Караниколов

Кризата в Перник отворила очите на всички

В момента има готово писмо и всеки момент ще бъде изпратено. Очаква се отговор от концесионера на ВиК-София. Столична община са изискали същото становище, което касае на 100% възможността през мрежата на София безпрепятсвано, без да се създават проблеми за жители на столицата, и областта. Становището на концесионера казва, че по тази мрежа може да се преведат допълнително 400 литра в секунда.

От Камара на строителите в България декларират, че винаги откликват при сериозни проблеми, които възникват в България. Такива били случаите в Бисер, Хитрино и при земетресението в Перник. Сега те отново се чувстват задължени да помогнат на гражданите на миньорския град. От Камарата са готови с хора и техника да се включат във всички етапи в изграждането на трасето и да не допуснат хората в Перник да страдат.

Кметът на Перник Станислав Владимиров също щял да се възползва от това предложение на Камарата, обясни икономическият министър Караниколов, според когото предстои възлагане на ВиК инфраструктурата вътре в града за това, което държавата е отпуснала средства.

Все още няма решение за отпускане на допълни 25 млн. лв. за водната криза в Перник. До края на деня трябва да бъдат изпратени проектите. След приемането на проекта, той ще бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет на извънредно заседание. Тогава ще се разбере и точната му стойност.

Караниколов посочи, че много се спекулирало по темата за стойността на проекта от 5 млн. лв. понеже Перник е в кризисно положение. "Нямаме и времето, иначе бихме го дали на някой да го изпълни за 5 млн. лв., но за съжаление няма да го довършат и половината", подчерта Караниколов и увери, че проектът ще бъде качен официално.

Водният потенциал в България не е напълно усвоен

Водният потенциал в България не е напълно усвоен

Валентин Колев: Цената на електрическата енергия в България е най-висока от цяла Европа

Икономическият министър оцени изключително доброто отношение от СОС, който ще съдейства за преминаване през тяхната мрежа с цел осигуряване в режим възможността Перник да получава вода. Има тръби за изпълнението на проекта и това, което се организира в момента е, че се очакват около 300 тира да докарат в срок тръбите.

Намерени са налични тръбите, част от тях не са произведени, но уговорката с производителя е на ден да се произвеждат по 400 метра тръби. Проблемът е, че не са в България, а са в Испания.

На въпрос дали водата от язовир "Диканя" става за питейни нужди, Караниколов обясни, че това бил първият вариант, който е разгледан. Гледани са много варианти, с много учени, но Караниколов поиска да остави темата за друг дебат. Проблемът, според икономическия министър е, че преди около 2 месеца била изследвана водата по заявка на ВиК-Перник. Тогава се получила информация, че във водата имало салмонела. Преди 15 дни Софийска вода и Министерство на икономиката взели проби и било установено, че няма такава инфекция/бактерия.

Водата в Перник няма да поскъпва, уверява Караниколов

Водата в Перник няма да поскъпва, уверява Караниколов

По думите му режимът ще бъде уеднаквен във всички квартали

Още вчера е изпратено до здравните органи искане да се направи анализ на водата дали може тя да бъде използвана за питейно-битови нужди. Преди анализа няма да по никакъв начин да се предприемат действия да се приведе вода към язовир "Студена". Другият технически проблем бил е, че имало възможности елементи да са слезли на дъното на язовира и когато започне да се припомпва вода, допълнително да се констатира, че не е годна за питейна вода. Всичко се наблюдава много внимателно и по никакъв начин няма да бъде вкарана вода, която не е годна за питейно-битови нужди.

Той отчете, че в момента в язовир "Белмекен" има 84 млн. кубика вода, като за миналата година към 6 януари в същия язовир е имало 34 млн. кубика вода. За нуждите на хората в Перник били необходими между 12-15 млн. кубика вода.