Ниската избирателна активност предопредели резултата от балотажа в София. Това констатира социологът от "Галъп" Кънчо Стойчев пред БНР.

"Разликата между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова можеше да бъде преодоляна, но въпросът се реши с активността, защото на втори тур тя беше по-ниска. Шансовете на Мая Манолова бяха при по-висока активност. При 10% повече гласуващи Манолова би била победителят в София", коментира той.

"Беше прокъсана червено-синята линия", смята Стойчев.

"Не подкрепям никого" е абсурдно квадратче, според социолога.

"Не мога да разбера това усилие да отидеш да урната, за да отбележиш, че не подкрепяш никого. Дали си отишъл, или не си отишъл да отбележиш това квадратче, не се отразява на избора. Смисълът на гражданската активност е да се влияе върху политическите процеси", обясни той.

Той повтори пред Нова телевизия, че при по-висока избирателна активност Мая Манолова щеше да спечели.

В София има разкъсване, по думите му. Той отчете десните гласове прелели към Манолова. В БСП има раздор и той се вижда в София, изтъкна Стойчев.

Според него левите в столицата не са били достатъчно мобилизирани.

По думите му бившият омбудсман няма да тръгне да прави партия.Пътят напред не е само през партията, категоричен бе той.

Манолова събрала антифандъков вот, според анализатора Стойчо Стойчев. Хората приели като лицемерие отдръпването й от БСП. От тук нататък пътят й е само надолу, по мнението му. За пръв път тя се явявала на мажоритарен вот.

Мая Манолова не е протестен кандидат, подчерта Стойчо Стойчев. Ако друг  бил кандидатът, той е можел да спечели изборите в София. Тя явно не е промяната, която искат хората. Премиерът Бойко Борисов ползвал, че ГЕРБ не се включва във властта.

Борисов е реалист, той разбира какво му казват хората, според Кънчо Стойчев. Резултатът на Мая Манолова не е провал, а успех, по мнението му, тъй като от 2007 година в столицата не е имало балотаж.