Въпреки трудностите, свързани с ограниченията заради пандемията, военноморският ни флот се справя достойно със своите задължения. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който изслуша анализ на подготовката на Военноморските сили през учебната 2020 година във Варна.

По негови думи българското общество е длъжник на армията си. Според него в последните години са направени стъпки в правилната посока, но тя трябва да продължи да бъде следвана.

Минните ловци вече са във Варна

Минните ловци вече са във Варна

Корабите са произведени през 1984-1985 г

Каракачанов заяви, че във ВМС има редица позитивни моменти. Той напомни, че са били придобити два кораба минни ловци, а за малко повече от 400 милиона евро придобиваме две фрегати, построени в българска корабостроителница от водеща световна фирма. Той изтъкна, че за пръв път от повече от 100 години целево се изработват кораби за българския военноморски флот, а не се закупуват.

Ако до преди години мечтата беше дали ще има някой лев за ремонт на съществуващата техника, дали евентуално доходите ще се увеличат, сега мечтата е друга - да възстановим нашия подводен флот и в тази посока има добри идеи, отбеляза силовият министър.

Той изрази задоволство и от интереса към военната служба. По негови думи в конкурсите за вакантни длъжности във ВМС приблизително 6 души кандидатстват за едно място. Според Каракачанов това ще доведе до по-бързо попълване на некомплекта относно матроския и сержантския състав.

Подписаха договора за два нови военни кораба за близо 1 млрд. лева
Обновена

Подписаха договора за два нови военни кораба за близо 1 млрд. лева

Корабите се очаква да бъдат готови през 2025-а и 2026 година