НАТО е основата на евроатлантическата сигурност и е от изключителна важност да поддържаме и да укрепваме всичко онова, което прави организацията толкова успешна. Това заяви министър на отбраната на Република България Красимир Каракачанов по време на среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО.

По време на заседанието бяха разгледани още справедливото споделяне на тежестите и отговорностите в Алианса и въпроси от засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, с фокус върху Концепцията за възпиране и отбрана на Евроатлантическата зона, ключовата Концепция на НАТО за водене на бойните действия, напредъка по Инициативата за готовност, иновационните технологии и технологии с потенциален разрушителен ефект (emerging and disruptive technologies - EDT) и др. Министрите на отбраната одобриха Стратегия за прилагането на EDT, която ще подпомогне усилията на Алианса да запази технологичното си преимущество.

При обсъждане на справедливото споделяне на тежестите и отговорностите в Алианса беше отбелязано, че 2021 г. се очаква да бъде седмата поредна година на повишаване на разходите за отбрана на съюзниците. България подкрепя виждането, че споделянето на отговорностите в Алианса ще остане много важна част от адаптацията на НАТО. Министър Каракачанов потвърди поетия ангажимент за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г., както и за развитие на способностите и принос към операциите и мисиите на Алианса.

Първият ден от срещата на министрите на отбраната приключи с неформална сесия с участието на Върховния представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Жозеп Борел и министрите на отбраната на Швеция и Финландия. Сесията беше посветена на въпроси от областта на трансатлантическата сигурност, с фокус върху общите предизвикателства и начините за справяне с тях. Срещата ще продължи и утре.