В Европа ежегодно 400 000 души умират преждевременно заради мръсния въздух. Това заяви комисарят по околната среда Кармену Вела в интервю за БНТ.

По думите му това е един от най-големите екологични проблеми не само за България, но и за целия ЕС.

Качеството на въздуха - основен приоритет по време на европредседателството

Качеството на въздуха - основен приоритет по време на европредседателството

Комисар Вела: качеството на въздуха е тест на, който не можем да се провалим

Комисар Вела коментира и екопротестите, свързани с построяването на втори лифт в Пирин. Според него засега няма основание да се смята, че има нарушаване на европейското законодателство. По думите му Пирин е един много важен регион част от Натура 2000 и е дом на важни животински видове.

"Когато става дума за мерки за запазване на околната среда и планове за управление на регионите в Натура 2000, властите трябва да вземат всички мерки в съответствие с европейското законодателство", категоричен е комисарят.  

Местната власт да отговаря за чистотата на въздуха

Местната власт да отговаря за чистотата на въздуха

Екоминистър Нено Димов и еврокомисар Кармену Вела обсъдиха и казуса "Калиакра"

"Работната програма в областта на екология за следващата година е много важна, залагаме много надежди на нея. Едно от най-важните неща по време на българското председателство ще бъде кръговата икономика. В рамките на кръговата икономика имаме стратегия за пластмасите, готвим и промени в директивата за питейната вода", изтъкна пред националната телевизия еврокомисарят.

Вела обясни, че ще се започне още по-активна борба за рециклиране. По думите му към момента едва 30% от използваната пластмаса се рециклира. Европейката комисия и Европейския парламент са си поставили цел до 2030 г. пластмасата да се рециклира напълно.