Мерките, които приложихме с изискването за зелен сертификат за преболедуване, тестване и ваксинация - работят. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров пред БНТ.

По думите му хората в страната не заради контрола за мерките, а защото разбират важността на мярката, спазват изискванията за зелен сертификат. Това е най-големият ни успех, защото хората го приеха. Хората го правят не заради контрола, а защото няма друг начин, категоричен бе Кацаров.

"Това са най-удачните и правилни мерки", изтъкна той и запита дали има друга мярка или алтернатива. Зеленият сертификат не ограничава, а дава свобода да се ходи на работа, театър, ресторант, на стадиона. Без зеленият сертификат щяхме да бъдем в ситуация на локдаун, категоричен бе Кацаров.

Той предупреди, че здравната система е много натоварена в момента, като благодари за работата на медиците на първа линия. Това е най-тежката досега епидемична вълна, най-продължителната епидемична вълна в третия месец от нейния разгар, открои Кацаров.

Починалите от началото на пандемията у нас са вече над 25 000

Починалите от началото на пандемията у нас са вече над 25 000

2826 са новите случаи на коронавирус

Според него освен ковид отделенията и реанимациите, много добре работят ковид зоните. Да виждате някъде хаос, объркване в Спешна помощ?, запита Кацаров.

Кацаров изтъкна, че коронавирусът не е просто едно грипче, като призова хората да се ваксинират. Протестите на партиите от мерките са за гласовете на антиваксърите. Нашия народ не е настроен антиваксърски, а е разединен и не е убеден, посочи служебният здравен министър.

Кацаров изтъкна, че ще има допълнителни мерки към това, което беше предприемано към предишните два избора - 4 април и на 11 юли. В последната седмица се вижда нарастване на броя на случаите, а се вижда, че хората спазват мерките и това дава резултат, отбеляза Кацаров.

В правителствената болница "Лозенец" са увеличени броят на реанимационните легла. Благодарение на всички мерки здравната система се справя добре, доволен е Кацаров, като добави, че ваксинацията намалява риск от заразяване.

Синдикат: Тестването на учениците трябва да е вкъщи

Синдикат: Тестването на учениците трябва да е вкъщи

Тестването на учениците ще е на гладно и с неизмити зъби

Той посочи, че ситуацията е много трудна в страната, малко са ваксинираните, но начинът да излезем от ситуацията е, като се ваксинираме. Разколебани сме, объркани сме, трудно намираме механизмите да бъдем общност, разединени сме - това вижда Кацаров към настоящия момент в страната. Не е лидерство да крещиш или нападаш, а лидерството означава да застанеш отпред пред всички, да понесеш ударите и да продължиш напред, каза още Кацаров.

Във връзка с връщането на децата в училище, Кацаров обясни, че от понеделник са създадени условия и правила учениците да се върнат на училище, определени са правилата и условията в безопасна среда учениците да се върнат в училище. Ролята на МЗ е да определи правилата и условията, при които учениците да учат присъствено, без да създава епидемиологичен риск. Ако средата в училище е безопасна и ще бъде безопасна, ако всички не са заразени в този момент, като може да се установи чрез тестване, може да се пристъпи към присъствено обучение без висок епидемиологичен риск, обясни Кацаров.

За Кожухарова е рано да се говори за разхлабване на мерки

За Кожухарова е рано да се говори за разхлабване на мерки

Дадена е възможността за избор - да се ваксинират или не, да работят или не

По думите му нормално е да има хора, които се съмняват, колебаят и притесняват, но от другата страна са децата. Трябва да направим така, че това, което се случваше досега, да не се повтаря повече и децата да учат месеци наред онлайн. Аз не се притеснявам от това, че има страхове, но опасенията, които се изразяват се здравословни, защото ще помогнат по най-добрия начин да се справим и да покаже, че щадящите тестове не са вредни, амбициран е Кацаров.

Той подчерта, че е важно да бъде осигурена безопасна възможност на децата да учат в училище, а не онлайн. Има ли друга възможност? Коя е другата възможност децата да ходят присъствено на училище?, запита служебният здравен министър.