Предполагам, че другата седмица можем да очакваме заседание на новия ни парламент. След Великден (2-и май) може да очакваме новото правителство. Това каза за "Денят ON AIR" преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова.

Свидетели сме на това, че голяма част от участвалите в изборите не оспорват резултатите", допълни преподавателят по конституционно право.

По думите ѝ след конституиране на парламентарните групи, президентът може да премине към покани за консултации. Срокът, в който може да работи служебно правителство е 3 месеца плюс няколко дни. Най-дълго управлявалото такова правителство е 102-103 дни.

От Обществения съвет към ЦИК искат проверка на машинния вот във Велико Търново

От Обществения съвет към ЦИК искат проверка на машинния вот във Велико Търново

Гешев да провери проблема с машинното гласуване

Ролята на новия министър-председател ще е да знае правилата, но и да възстанови авторитета на НС. Евентуално намаляване на броя на депутатите от 240 на 120 не би гарантирало по-качествена работа от тяхна страна", каза тя.

Киселова коментира и дали можем да говорим за хаос на изборите на 4 април.

"Дали е имало хаос или не на изборите зависи от хората, участвали в организацията. Имаше проблеми с разнасянето на машините, някои хора се притесняваха от пандемията.", каза тя. 

Има непосредствени задачи и отговорности, напълно осъзнавани от държавния глава, като сформирането на 45-то Народно събрание, посредничеството за сформиране и на правителство, за да се изнася в момента проекта на нова Конституция.

Това заяви по-рано днес съветникът по правните въпроси на президента Румен Радев Иванка Иванова в студиото на БТВ в отговор на призива на Бойко Борисов Румен Радев да покаже проекта си, когато актуализира идеята за свикване на Велико народно събрание. Иванова уточни и думата "посредничи" като домакинства на консултациите за сформиране на правителство. "Това е много отговорна задача, изострена в момента от здравната и икономическата криза."

На въпрос за сроковете за сформирането на ново правителство или съответно неуспех на ротацията на мандатите, Иванова не даде конкретни дати, но предположи, че това може да се случи в рамките на от месец до 6 седмици. Първо трябва обаче да се премине през процеса на конституиране на парламентарните групи.

Категорично обаче не може, според президентството, да се твърди, че се намираме в политическа криза. Случилото се на изборите и това, което предстои в следващите дни и седмици е напълно нормална демократична процедура, която е описана в Конституцията, посочи Иванова.

Общественият съвет към ЦИК не вижда воля изборите да станат лесни и достъпни

Общественият съвет към ЦИК не вижда воля изборите да станат лесни и достъпни

Хартиеното и машинно гласуване да бъдат разделени