Оценката на КНСБ за Бюджет 2022 г е по-позитивна и от синдикалната организация не виждат заплаха за държавата. Бюджетът е амбициозен, с един сериозен планиран ръст на БВП с 4.8%, но не чак толкова по-голям от този през 2021 г. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в отговор на въпрос на News.bg. Коментарът си той направи, след като бяха представени основните резултати за издръжката на живот през месец декември 2021 г.

Пламен Димитров обясни, че КНСБ има подробна позиция по Бюджет 2022 г. От синдикалната организация са успели да променят някои неща, като размерите на обезщетенията за безработица - минималното и максималното.

Финансисти: Бюджет 2022 стимулира растежа, но не може да ни храни

Финансисти: Бюджет 2022 стимулира растежа, но не може да ни храни

Хората привикват на получаване на пари и отказването не е толкова лесно

Огромният външен дълг не е огромен за КНСБ, защото е обвързан с разходи, които, ако се направят, ще бъде позитивно, но ако не се направят, няма да има огромен дефицит и допълнително увеличение на външния дълг.

КНСБ споделят оценката на АИКБ, че капиталовите разходи не се изпълняват, но ако те не се изпълняват, и дефицитът няма да бъде в заложения размер.

Има увеличение нагоре в бюджета, но не е някакво двойно или непостижимо, посочи Димитров. Критиката на КНСБ за бюджета е, че синдикалната организация не вижда подкрепа на потреблението.

Проектобюджет 2022: С 4,3 млрд. повече дълг, 4,8% ръст на икономиката и спад на безработицата

Проектобюджет 2022: С 4,3 млрд. повече дълг, 4,8% ръст на икономиката и спад на безработицата

А в дългосрочен план - през следващите 2023 и 2024 се предвижда в ръста на икономиката да има известно забавяне