"МВР, прокуратура и НСО са прикривали полицейското насилие от лятото на 2020 г". Това заяви адвокат Николай Хаджигенов пред журналисти. Изводите са в следствие от провелата се временна комисия за полицейско насилие.

По думите му друг извод на временната комисия са ужасяващите незаконни подслушвания - 934 наброй, а от тях 130 имена. Благодарение на доблестната прокуратура всичко е секретно, посочи Хаджигенов и увери, че резултат от комисията ще има.

Има препоръки, които комисията ще изпрати на Софийската градска прокуратура, а не на главния прокурор за отстраняване и разследване на отделни длъжностни лица - Вероника Трифонова, шефът на НСО, полицейски служители, обясни Хаджигенов.

Комисията за полицейското насилие на протестите призовава Гешев

Комисията за полицейското насилие на протестите призовава Гешев

Унищожавали са документи денонощия

На въпрос на News.bg дали ще поиска в 47-о Народно събрание отново да бъде създадена временна комисия за полицейското насилие, Хаджигенов уточни, че ако сега приключат, няма да има нужда. Останаха неща, които може да направим, но големите неща ги свърши комисията. Постигна максимума от резултати, които очаквахме, доволен е Хаджигенов.

Припомняме, че поради факта, че не бе съставено правителство, престои да бъде разпуснато 46-о Народно събрание. Предсрочните парламентарни избори, заедно с първия тур на президентските ще се проведат на 14 ноември.

Полицейското насилие и подслушванията няма да затихнат със сигурност- такова нещо никой никога не е виждал, категоричен бе той и ги сравни със съвременния "Уотъргейт" 2020 г.

На въпрос на News.bg дали депутатите ще успеят да направят реформа в спецправосъдието, ако имат само едно извънредно заседание във вторник преди да бъдат разпуснати, Хаджигенов отговори: "Да". Затруднявам се в момента да ви кажа докъде са спецовете, но мисля, че минаха на първо четене. При всички положения ще започнем, подчерта той.

Скандал и врътки в НС, а депутатите не знаят дали са гласували промените за НСО
Обновена

Скандал и врътки в НС, а депутатите не знаят дали са гласували промените за НСО

Василев от ИТН поиска да се отмени гласуването

Хаджигенов е на мнение, че ако има само едно заседание на парламента Законът за НСО ще мине, Законът за бюрото за защита на свидетели и доклада на комисията. Ако са минали на първо гласуване, което нямам спомен, ще покажем, че можем и трябва, а после отначало, каза още Хаджигенов.

Той напомни, че когато депутатите положили клетва още в началото на 46-о Народно събрание, имал в себе си законопроектите за НСО и за Бюрото за защита на свидетели. Хаджигенов обаче не внесъл собствения си законопроект за спецправосъдието с аргумент, че "Демократична България" имали по-добър и щял да подкрепи него.

Припомняме, парламентът създаде временна комисия, която да разследва насилието на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Предложението беше внесено от "Изправи се Бг! Ние идваме!", а самата комисия бе оглавена от депутата Николай Хаджигенов.