Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) инж. Иван Иванов, в която категорично настоя да не се допуска ново повишение на цените на парното и тока за битовите клиенти от 1 януари догодина.

Като довод затова тя посочи ускорените инфлационни процеси, здравната криза, сложната ситуация на пазара на труда и като цяло влошеното съотношение между доходите и разходите на българските граждани. Ковачева настоява в хода на цялостен анализ на ценообразуващите елементи КЕВР да разкрие всички резерви и да използва всички подходящи законови механизми, за да не се повишат цените на тока и парното за битовите клиенти.

Радан Кънев пита ЕК дали новите правила за тока на КЕВР нарушават еврозаконите

Радан Кънев пита ЕК дали новите правила за тока на КЕВР нарушават еврозаконите

Евродепутатът поставя три въпроса пред Урсула фон дер Лайен

Според нея е необходимо проекторешенията на КЕВР да бъдат публикувани достатъчно рано, за да може да бъде проведено задълбочено и обстойно обществено обсъждане и да не се прилага съкратена процедура за изменение на цените, за да се чуят всички гледни точки на заинтересованите страни и да се осигури прозрачност при вземане на решенията.