От КТ "Подкрепа" настояват "Кремиковци" спешно да бъде обявен в несъстоятелност, да бъдат назначени постоянни синдици и бързо да бъде избрана оферта за нов собственик. Това съобщи БНР.

В декларация до президента, премиера и председателя на парламента синдикатът предупреждава, че ако до края на седмицата не бъдат осигурени пари за текущата работа, комбинатът ще спре да работи.

От „Подкрепа" са категорични, че няма да позволят на братята Митал да ликвидират „Кремиковци" и предупреждават, че ще подновят протестите на работниците, ако няма спешни действия от страна на държавата. Това съобщи лидерът на синдиката Константин Тренчев.

„Кремиковци" за да работи и хората да взимат достойни заплати за положен труд трябва да има пари, суровини, износ на продукция, продажба," категоричен е Тренчев.

"Но как да издържи, който и да е завод. И „Дженеръл мотърс" няма да издържи, ако купува с 30% поне по-скъпо суровините и продава с 30% по-евтино продукцията, отколкото може да я продаде. Ей това им е схемата на тия хубавци," допълва още лидерът на синдиката.

Според синдикалистите, които са започнати с офертите на Лакшми Митал и на украинеца Константин Жеваго, втората е по-изгодна на този етап за държавата, защото украинецът иска акциите на предприятието, а Митал предлага да купи единствено активите.

Това според „Подкрепа" ще означава, че след като придобие машините, ще се стигне до закриване на добивната част на завода и 2/3 от работниците ще бъдат съкратени.

При преговорите с Митал не е поет ангажимент да се запази броя на работните места, докато украинската оферта гарантира тази социална клауза.

По-рано днес от комбината съобщиха, че АрселорМитал са отпуснали на Кремиковци 30 млн. евро съобразно предложения си план за спешно финансиране.