КТ "Подкрепа" не е уведомена официално за предложението на социалния министър Бисер Петков да се плащат до 15 дни болнични годишно.

Това коментира вицепрезидентът на синдиката Иоанис Партениотис по време на конференция "Предприемачеството - двигател на социално-икономическото развитие".

Първият ден от болничните остава платен, отсече Борисов
Обновена

Първият ден от болничните остава платен, отсече Борисов

Премиерът отказва да се наказват истински болните заради тарикатите

От там очакват да бъде свикан Националният съвет за тристранно сътрудничество и да чуят аргументите и разчетите по темата на правителството и социално министерство.

"На прима виста - а защо 15, а не 10, а не 20 дни болнични", попита риторично Иоанис Партениотис.

Той добави, че да се намалява ангажиментът на работодателите към изплащането на болничните, не е подкрепено от всички, защото Българска стопанска камара не споделя това мнение.

КНСБ излиза на национален протест за първия ден от болничния

КНСБ излиза на национален протест за първия ден от болничния

Събраната до настоящия момент информация показва тревога и хората не приемат подобно предложение

Точно в тази връзка Гълъбин Гълъбов, председател на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), коментира, че и те като работодателска организация не смятат, че болничните трябва да се плащат от работещия.

"Официалната позиция на ССИ е, че всяко отклонение от осигурителното правило, където осигурителният фонд плаща е изкривяване на правилото. Не сме съгласни, дори и за 3, дори и за 1 ден. Смятаме, че НОИ трябва да плаща болничните", каза Гълъбов.

Все пак той смята, че би следвало държавните органи да могат да затегнат фалшификациите с болнични, но не всички да бъдат наказвани заради това. 

КНСБ: От 2 до 30 дни са платените болнични в ЕС

КНСБ: От 2 до 30 дни са платените болнични в ЕС

Искат среща с премиера и обсъждане на темата в НСТС

Междувременно работодателите излязоха с позиция, че не искат да плащат първите три дни от болничния. Според тях правителството цели да запази статуквото. 

Вчера стана ясно, че синдикатите предлагат работодателите да плащат първите пет дни на болничния. Правителството пък предлага работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината.

На 19 ноември премиерът Бойко Борисов заяви, че първият ден от болничните остава платен от работодателя. Въпреки обещанието му обаче КТ "Подкрепа" и КНСБ бяха категорични, че няма да се откажат от протеста.

Припомняме, идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.