Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство по искането на Българското национално радио срещу "Музикаутор" заради злоупотреба с господстващо положение, съобщиха от националната медия.

КЗК ще разгледа искането и ако го намери за основателно, може да задължи сдружението да преустанови това, което от БНР нарекоха "неправомерно поведение". Може и да наложи санкция на "Музикаутор".

От "Музикаутор" очакват БНР да оттегли съдебния иск срещу тях

От "Музикаутор" очакват БНР да оттегли съдебния иск срещу тях

Националното радио се е справило добре в кризисната ситуация, смятат от Обществения съвет

От Българското национално радио припомниха, че преди приключването на преговорите с "Музикаутор" сдружението забрани на общественото радио да излъчва музика от репертоара му. От ръководството на БНР са убедени, че е трябвало да бъде направено друго, а именно - да се приложи установената практика и действието на договора да бъде продължено до финализиране на преговорите.

От БНР обвиняват "Музикаутор", че се възползва от господстващото си положение.

Съдът отхвърли иска на БНР срещу Музикаутор

Съдът отхвърли иска на БНР срещу Музикаутор

От сдружението все още искат среща с ръководството на медията

"Сдружението изисква неколкократно повишаване на заплащаното от общественото радио възнаграждение без ясни мотиви и икономическа обосновка и се възползва от господстващото си положение, като се опитва да принуди БНР да приеме неизгодни условия", се казва в становище на националната медия. Оттам припомниха още и че КЗК вече се е произнасяла, че организациите за колективно управление на авторските права са в положение, което е равностойно на господстващо.

"Музикаутор" представлява над 95% от световния музикален репертоар, което определя по-силна позиция на сдружението при договарянето с националното радио, смятат от БНР.