От Музикаутор очакват БНР да оттегли съдебния иск срещу тях след като изследване, проведено от GARB Audience Measurement Bulgaria показва, че има ръст в аудиторията на националната медия, съобщиха от компанията.

Според компанията, подобряването на рейтинга на БНР оставя без основание заведения иск срещу Музикаутор, в който се твърди обратното - че има отлив на аудитория. Музикаутор очаква ръководството на БНР да анонсира оттеглянето на иска по време на пресконференцията.

От Сдружението на автори и композитори заявяват, че това не е първият случай, при който ръководството на БНР опитва да изкриви истината, твърдейки взаимоизключващи се тези.

Музикаутор се съмнява в договора на шефа на БНР

Музикаутор се съмнява в договора на шефа на БНР

От фирмата изпратиха сигнал до СЕМ

"В началото на кризата с музикалните права на БНР генералният директор Александър Велев съобщи, че на база споразумение с Европейския съюз за радио и телевизия - EBU, БНР има правата да излъчва музика от песенния конкурс "Евровизия". След като "Музикаутор" влезе в комуникация с EBU, стана ясно, че това не е така", пишат от музикалната компания.

Според тях, Съюзът на публичните медии в Европа изрично посочва, че "това е предмет на споразуменията, които всеки член е сключил с местните дружества за колективно управление на авторски права" и че "след извършена проверка БНР откри, че това условие е било пренебрегнато...".

В информация на частната компания, се твърди, че общественото радио нарушавало закона, като излъчва както песни от "Евровизия" и друг защитен репертоар, за което Музикаутор ежедневно сигнализира Съвета за електронни медии (СЕМ).

Съдът отхвърли иска на БНР срещу Музикаутор

Съдът отхвърли иска на БНР срещу Музикаутор

От сдружението все още искат среща с ръководството на медията

Пред БНР председателят на Обществения съвет на Българското национално радио Райна Константинова заяви, че спорът с дружеството за управление на авторски права "Музикаутор" трябва да се разреши час по-скоро и без да се стига до крайности. Константинова дълги години е била директор на департамент Радио в Европейския съюз за радио и телевизия.

Националното радио дава "Музикаутор" на КЗК

Националното радио дава "Музикаутор" на КЗК

От сдружението канят ръководството на БНР на среща

От Обществения съвет на радиото са изразили позицията си в декларация. "Ние смятаме, че този спор трябва да се реши час по-скоро - при равнопоставеност, при взаимно уважение, без да се стига до крайности. Имало е такива спорове между много организации и дружества в Европа, никога обаче не се е достигало до такива драстични моменти - едностранно прекратяване на договора", припомни Константинова.

Музикаутор изпратиха оферта на БНР в 18.50 ч. в петък

Музикаутор изпратиха оферта на БНР в 18.50 ч. в петък

От радиото недоволни, че е след работно време

Убедени сме, че тези проблеми могат да се решат при едни разумни, точни разговори, без някой да бъде поставен на колене, особено ако това е такава обществена медия като радиото - един коректен и точен платец в продължение на много години, обясни Константинова.

От Музикаутор се оплакаха, че БНР подвежда аудиторията

От Музикаутор се оплакаха, че БНР подвежда аудиторията

Мая Нешкова даде безплатно най-новите си песни на радиото

Преди месец Съветът единодушно прие декларация, в която категорично настоява "Музикаутор" да преоцени своята позиция относно финансовите си претенции към Българското национално радио. Райна Константинова отбеляза, че националното радио се е справило добре в кризисната ситуация.

"Аз съм сигурна, че "Музикаутор" имат своите основания, но радиото би могло наистина да помисли в подобни случаи или въобще, да осмисли своята музикална стратегия , като я обогати, разбира се, и като я прецизира", заяви председателят на Обществения съвет.

Музикаутор: бТВ ни дължи над 2,5 млн. лева

Музикаутор: бТВ ни дължи над 2,5 млн. лева

Парадоксално е, че бТВ беше медията, която

Качеството на съдържанието, взаимодействието с аудиторията, връзката с интернет - това са основните приоритети и критериите, по които се оценява общественото радио, изтъкна Райна Константинова.

Служебният министър на културата Рашко Младенов заяви, че от Министерството на културата няма да вземат позиция в преговорите между Българското национално радио и "Музикаутор".

2 млн.лв. дължи БНР на "Музикаутор" за авторски права

2 млн.лв. дължи БНР на "Музикаутор" за авторски права

От компанията заявиха, че спират музиката си

В интервю за Световния ден на радиото - 13 февруари, Младенов заяви: "Аз не мога да се намеся, докато двете страни не стигнат до някакво решение. Дали ще е то споразумение или не, според мене това до ден-два ще бъде ясно".

Младенов очаква още днес да има решение. "Така че аз само мога да пожелая час по-скоро да бъде решен този проблем,иначе не знам доколко Министерството на културата може да помогне за това", отбеляза служебният министър на културата.

По отношение на тарифата, договорена между "Музикаутор" и АБРО, която по силата на закона ангажира и БНР, и която чака за подпис в министерството, Рашко Младенов обясни, че и тя ще зависи от чаканото споразумение.

Припомняме, заради спор със сдружението за защита на авторски права от началото на годината Българското национално радио спря излъчването на съвременна музика. Дори в първите минути на новата 2017 година от БНР не успяха да пуснат химна на Република България и традиционното "Дунавско хоро" на Дико Илиев.

В момента експертите в Министерството на културата обсъждат методиката за субсидиране на сценичните изкуства във връзка с проблемите, които тя създава предимно на малките театри, заяви Рашко Младенов. Служебният министър съобщи, че до дни ще бъдат обявени конкурси за незаетите ръководни длъжности в културните институции.