Комисията за защита на потребителите (КЗП) е възложила на държавна лаборатория да извърши проверка на сирената на пазара. Резултатите ще станат ясни до 2 седмици.

В присъствието на медиите бе избран произволен супермаркет, откъдето ще бъдат взети около 5 проби, избрани от възложителя - КЗП. Изследвани ще бъдат и насипни сирена.

"Проверката ще бъде по параметри, които трябва да бъдат оповeстени на етикета - като белтъчини, мазнини", поясни Жечко Димитров, говорител на лабораторията към "Ел Би Булгарикум". Ще бъде проверявано и наличието на растителни мазнини и стабилизатори в млечните продукти.

Задачата на лабораторията е да изследва продуктите и да даде обективни резултати.
"Нашата дейност е свързана с приемане на пробите, анализиране и даване на резултати", заяви Димитров и изтъкна, че лабораторията към "Ел Би Булгарикум" е държавна, независима лаборатория. Подписали са декларация за независимост и резултатите им се признават.

Димитров посочи, че получават заявки за изследвания от различни производители, които искат да анализират своята продукция и да получат сертификати, както и от търговци.
Потребителите също могат да възлагат изследване на даден продукт.