Да се осигури постоянен полицейски пост пред Спешно отделение нощем. За това настоява ръководството на УМБАЛ Бургас пред Областната дирекция на полицията. Причината е в зачестилите случаи на агресия от страна на пациенти и техни близки, включително и нападения над медиците.

За последния уикенд полиция е викана няколко пъти.

В един от случаите турист от друга държава, постъпил в Спешното с рана на главата, налетял на бой на медицинския екип, докато той правил опити да прегледа и промие раната. Съборил с ритник една от санитарките, която получила сериозни травми, разказа началникът му д-р Здравка Инджова.

Същата вечер многобройни роднини на друг пациент блъскали по вратите на Спешно отделение и крещяли на лекарите, което отново наложило да бъде повикана полицията. Патрулите се отзовават много бързо, но между сигнала и пристигането им минава време.

Половината лекари в страната са били жертва на агресия по време на работа

Половината лекари в страната са били жертва на агресия по време на работа

47 на сто от тях имат психическа умора

Ръководството на болницата вече изготвя писмо към полицията, в което настоява за засилена охрана пред болницата.

В последните дни Спешно отделение е много натоварено. През кабинетите минават по 120 души на ден, основно пострадали при катастрофи, битови и други инциденти. Главната причина за недоволството на пациентите е чакането, но всички трябва да са наясно, че спешността се определя по медицински критерии - а именно - пряка опасност за живота или загуба на орган.

Едва след това се преглеждат пациенти, чието състояние не изисква спешна намеса. Продължават и да идват пациенти, които не са спешни, но държат да влязат веднага и не искат да чакат, "защото при личния лекар има опашка", коментира още директорът.

Екипите на Спешно отделение имат пълното право да върнат всеки пациент, чието състояние не изисква спешна намеса и да го пренасочат към дежурният кабинет и личния лекар, съобщават от УМБАЛ Бургас.