Общинската болница в Раднево "Д-р Димитър Чакмаков" спря приема на пациенти. Причините са тежкото финансово състояние на лечебното заведение и масовото напускане на лекари и персонал заради неизплатени заплати, съобщи БНР.

От днес радневската болница е без управител и не приема пациенти, защото реално няма кой да ги лекува, каза председателят на Общинския съвет доктор Румен Йовчев.

"Хората не са получавали заплати от шест месеца. Няма специалисти".

Само до края на миналата година задълженията на общинската болница в Раднево възлизат на 1,300 млн. лева. За да избегне закриването на болницата, ОС реши да открие процедура за приватизация на лечебното заведение.

На последното си заседание Общинският съвет на Раднево намали цената за приватизация на болницата на 685 хиляди лева, което е наполовина от натрупаните задължения.

Общинските съветници на БСП ще инициират местен референдум "за" или "против" приватизацията на успешно работещия "Медицински център-1" ЕООД. Те считат, че последната дума по този въпрос трябва да имат жителите на община Раднево.

В отворено писмо до съгражданите си общинските съветници на левицата обясняват целта на кметските решения със затварянето и приватизацията на общинското здравеопазване. Според социалистите идеята е общинското здравеопазване да бъде подарено на близкия на кмета Теньо Тенев и ГЕРБ - Ибрям Алиев. "Кметът и ГЕРБ съсредоточават в ръцете на един собственик почти цялото здравеопазване в община Раднево. По този начин те поставят в риск дори дейността на общопрактикуващите лекари, които са категорично против приватизацията и монополизирането на здравеопазването в община Раднево", сочи позицията на БСП.

На 29 април т.г., на заседанието на Общински съвет - Раднево, е внесено предложение от кмета за продажба на 100% от дяловете на Общината в капитала на МБАЛ "Д-р Димитър Чакмаков" и "Медицински център - 1" ЕООД по реда на закона за приватизацията и следприватизационния контрол и наредбата за търговете и конкурсите.

Първоначално обявената цена на МБАЛ "Д-р Димитър Чакмаков" по пазарна оценка в размер на 1 282 000 лв., а по предложение на общинските съветници от ГЕРБ и подкрепящите ги, е намалена на едва 682 000 лв., което изцяло обслужва интересите на кандидат- инвеститора Алиев, коментират от БСП.

Според БСП обаче болницата умишлено е доведена до фалит, като и общинското здравеопазване вече е доведено до кадрови, функционален и финансов колапс.

Според левицата към настоящия момент нищо не налага приватизацията на успешно развиващия дейността си доболничен "Медицински център - 1".