През лятото магазините са станали по-небрежни към прилагането на противоепидемичните мерки, отколкото през пролетта. Такава констатация направи председателят на асоциацията "Активни потребители" Богомил Николов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

В търговските центрове отново се извършват проверки за носенето на маски и спазването на мерките като цяло. От 10 октомври са извършени 11 177 проверки и са съставени 9 акта.

"РЗИ-тата трябва да следят, но те са много претоварени и с работата да пишат карантини, така че едва ли можем да храним илюзии, че те ще обикалят и по супермаркетите. През пролетта имаше доста по-добра мобилизация от страна на магазините, през лятото имаше разпускане, надявам се сега отново да започнат по-стриктно да прилагат тези мерки", коментира Богомил Николов в предаването "Денят ON AIR".

По думите му, утре във веригите магазини трябва да има човек, който да осъществява контрол на входовете за спазването на т. нар. "зелени" коридори за пазаруване за възрастните хора.

"Гражданите имат достатъчно инструменти да повлияят на веригите. Всеки подход е добре дошъл - забележка към персонала, оплакване към мениджмънта, към институциите, в социалните мрежи. За санкции трябва да отиде инспектор от РЗИ." - добави Николов.

Личните лекари: Каква е целта на увеличаване броя на симптомите за изследване за COVID

Личните лекари: Каква е целта на увеличаване броя на симптомите за изследване за COVID

Тестът става след 2 дни, за тези 2 дни лекарят изписва друга диагноза

Според него трябва да се проверява и за качеството на дезинфектантите в магазините.

"Не можем да очакваме, че хората сами ще се преброят колко са в магазина. Сега не се следи, но трябва", отбеляза председателят на "Активни потребители".

Той посочи, че не очаква да има проблеми при основните продукти, тъй като вече всички са по-подготвени.

Проф. Балтов: Няма нужда от пълен локдаун

Проф. Балтов: Няма нужда от пълен локдаун

"Ще ставаме все по-консолидирани, за да се справим"...