По европейските пътни артерии от днес започват засилени полицейски проверки за неизползването на обезопасителни колани.

Контролната операция, координирана от Европейската мрежа на службите на "Пътна полиция" в ЕС /TISPOL/, ще се проведе и у нас, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От днес до 21 февруари, на територията на всички страни-участнички в TISPOL едновременно, ще се проведе контролна акция за установяване на нарушения, свързани с неизползването на обезопасителни колани от водачите на моторни превозни средства и пътниците.

Кампанията има за цел коригиране поведението на водачите и пътниците и осъзнаване важността на използването на обезопасителни колани. Това ще доведе до спасяването на около 10 000 човешки живота годишно в Европа.

Като член на TISPOL и във връзка с приетия от Европейската мрежа план за провеждане на полицейски операции през 2010 г., "Пътна полиция" в нашата страна също организира засилени проверки за установяване на нарушения.

Ще се следи основно за използването на обезопасителни колани от шофьорите и пътниците, както и спазване разпоредбите на Закона за движение по пътищата за използването на  системи за обезопасяване на деца при превозването им в моторни превозни средства.

През 2009г. са проведени девет полицейски операции по отношение на пътната безопасност - контрол на разрешената скорост за движение, контрол за употреба на алкохол и наркотични вещества от водачите на МПС, използване на обезопасителни колани, контрол над товарните автомобили и автобусите, като България е взела участие във всички.

Провежданите кампании оказват положително въздействие, върху поведението на водачите на МПС, за подобряване на пътната безопасност, както и за намаляване на жертвите и пострадалите при пътни инциденти.

Междувременно стана ясно, че при съвместни проверки на Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в страната за 2009 година са констатирани 12 135 нарушения.

Най-често срещаните нарушения са свързани с нередовни документи - 1 592; превишаване на разрешената скорост - 1 537; неизползване на обезопасителни колани - 974 и техническа неизправност - 822.

Съставени са общо 6 750 акта за установяване на административно нарушение, наложени са 3 814 глоби по фиш и са образувани 26 досъдебни производства.

През изминалата годината в страната са проверени 49 301 моторни превозни средства. 4 403 от проверените са били с чужда регистрация; 14 849 са инспектираните товарни, 10 260 таксиметрови автомобила.

1 051 автомобила, превозващи опасни товари, 7 927, извършващи превози за собствена сметка и 6 991 автобуса са проверени в рамките на акциите.

Общият брой на съвместните проверки на МТИТС и МВР за 2009 г. е 1 480. От тях 1 308-по график, 104 - по конкретни сигнали, а 30 - по сигнали за извършващи превози без лиценз или удостоверение за регистрация.