По собствена инициатива генералният директор на Генерална дирекция „Разширяване" в Европейската комисия Майкъл Лий пристига на еднодневно посещение в България за среща с вицепремиера по управлението на еврофондовете Меглена Плугчиева.
Майкъл Лий ще се срещне и с ръководителите на програма ФАР в отделните министерства.

Срещата е по инициатива на Майкъл Лий. Разговорът ще се проведе в 10.30 часа в МС в кабинета на заместник министър-председателя.

Майкъл Лий ще даде допълнителни разяснения за мотивите на ЕК да не възстанови акредитациите на две от агенциите на програма ФАР. Миналата седмица ЕК изпрати писмо с аргументите. От него става ясно, че решението е взето на базата на проверка на дейността на програма ФАР от юли 2007 г. до юли 2008 г. и не са отчетени мерките, които предприе правителството от лятото до сега. Сред мотивите са нарушения на процедурите за обществените поръчки, съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева.

"Понижен или липса на контрол от страна на изпълнителната агенция върху управлението на проектите и ясен контрол върху изпълнителните агенции върху действията и тръжните процедури, провеждани от неправителствени организации, общини, крайни получатели. Липса на надзор на строителните обекти", поясни нарушенията Плугчиева. 

Говорителката на ЕК Кристина Наги съобщи, че целта на посещението на Майкъл Лий у нас е да обсъди с българските власти допълнителние мерки, които трябва да се предприемат за укрепване на вътрешния контрол при усвояването на парите от предприсъединителните фондове.