С плакати „Приеми „не" за отговор", „Уважавай жените" и „Не на насилието" няколко десетки софиянци и гости на столицата от страната и чужбина се качиха на високи розови токчета като част от акцията „Извърви километър в нейните обувки", която се провежда за втора поредна година на 8 март.

За да кажат „не на насилието" срещу жените на днешния празник в началото на бул. „Витоша" се събраха популярни лица от обществения и политически живот в България, като в похода на високи токчета се включиха и евродепутатите Антония Първанова и Ивайло Калфин.

Всички присъстващи направиха кратък поход от един километър в знак на солидарност с нежния пол и с призив за спиране на насилието върху жените. Веднага след това се проведе и състезание за бързина, като мъже от всички възрасти трябваше да се надпреварват качени върху токчета.

Една инициатива не може да реши проблемите, така че ние сме по-скоро част от тенденцията и се опитваме да събудим дебат, коментира една от присъстващите представителки на нежния пол. Тя изрази надеждата си акцията да става все по-масова и популярна, за да може с нея да върви и дебатът за необходимите законови промени, които да ограничат домашното насилие.

Всички присъстващи мъже пък се заканиха, че догодина отново ще бъдат тук, за да се включат в състезанието. Голяма част от тях споделиха, че предизвикателството да ходят на високи токчета е сериозно, но стават все по-добри. В края на събитието момчетата трудно се разделиха със своите обувки на високи токчета, които организаторите се опитваха да си приберат.

По-рано днес в Представителството на Европейската комисия пък се проведе дискусия относно проблема и възможните мерки за превенция и законово рамкиране на домашното насилие.