Мигрантите няма да могат да преминават от едно населено място в друго без съответно разрешение. Това обясни пред журналисти министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова във връзка с приетите на второ четене промени в Закона за чужденците.

Министър Бъчварова обясни, че с промените се дава възможност да се определя периметър, в който чужденците да могат да се придвижват, като уточни, че обикновено това са границите на определени райони или на самите населени места. По думите й това значи, че те няма да могат законно да преминават от едно населено място в друго населено място. Как ще става това - правомощия за изпълнението на законовата норма ще бъдат разписани от Държавната агенция за бежанците.

С промените парламентът въведе по-строги изисквания към лицата, кандидати за визи.

Бъчварова увери, че имат разработени планове за три нива на заплаха при засилен миграционен натиск и знаят как да действат, дори при изключително засилен натиск от Турция. Министърът коментира, че всички тези планове за действие са обезпечени финансово с приетия бюджет.
"Всичко в държавата е установено и при терористична заплаха, и при засилен миграционен натиск. Имаме всички необходими планове и мерки, които могат да се вземат", заяви още Бъчварова.

Министърът коментира още, че повечето от афганистанците у нас нямат право да получат статут на бежанец и затова ще бъдат върнати, за което е бил проведен разговор и с премиера на Афганистан. Тя уточни, че връщането става в сътрудничество с Международната служба по миграция.

По повод критиките от страна на синдикалната организация, министърът коментира, че не вижда по-голяма подкрепа от това, че всички, които са участвали в потушаването на бунта в бежанския център в Харманли ще бъдат наградени иначе прокуратурата била в правото си да определя имало ли е или не полицейско насилие.