Африканската чума по свинете, която върлува в съседна Румъния, може да унищожи изцяло древната българска порода Източнобалканска свиня.

Огнища на болестта са засечени само на 15-20 км от границата със северната ни съседка, а ваксина за заболяването няма, алармира Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня (АРСИС) - Шумен.

Готова е оградата, спираща африканската чума от Румъния

Готова е оградата, спираща африканската чума от Румъния

Към момента няма случай на заразено животно у нас

Макар това да е единствената запазена аборигенна порода прасета у нас, популацията им се е свила от 55 000 животни допреди десетина години до 3500 и е застрашена от изчезване. Източнобалканските свине са черни на цвят, с високи здравословни показатели на месото и сланината. 

Ако заболяването премине границата ни и се разпространи при дивите, домашните и индустриално отглежданите прасета, опасността да загубим безвъзвратно породистите черни свине е огромна, подчерта Донева.

Африканската чума удари свинеферма в Румъния

Африканската чума удари свинеферма в Румъния

Букурещ се бори с болестта

По последни данни в Румъния са засечени 725 огнища на заболяването при домашни прасета в 156 населени места в северозападната и югоизточната част на страната. Местните медии определят нанесените щети на свиневъдния сектор като "национална катастрофа".

Държавата закъсня с мерките срещу чумата и не се справя с ограничаването на популацията на дивите свине, включително и покрай река Дунав, изтъкна Радостина Донева.

"Не е ясно при навлизане на Африканска чума в България къде ще се унищожават всички заразени прасета. До скоро у нас имаше два лицензирани екарисажа - в Шумен и Варна, но през пролетта и двата бяха затворени за нарушения, а финансирането им бе спряно. Пред Европейската комисия е обявен софийски мобилен инсенератор, но според представители на бранша той няма капацитета да обслужва цялата страна", предупреди председателят на АРСИС - Шумен.

С протест край Елхово искат проверка на пробите за чума

С протест край Елхово искат проверка на пробите за чума

Животновъди се опасяват, че някой прави политически дивиденти на техен гръб