Перник става приоритет за фонд „Козлодуй", като има 4 проекта - областната болница, две училища и една детска градина, чиято рехабилитация ще започне много бързо. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след заседание на областния кризисен щаб в Перник.

По думите му, най-лошото вече е зад гърба ни, а оттук нататък трябва да слушаме учените, а не врачките. „Най-лошото мина, за което мога и да се прекръстя. Но по-важното е да се поучим. Незабавно трябва да минем на етап градене и да се захванем с двете си ръце. Да започнем да възстановяваме щетите", подчерта държавният глава.

Той изтъкна, че за да се ускори работата на комисията, описваща щетите в Перник, ще бъдат командировани 20 допълнителни екипа от оценители. До края на деня ще бъдат предоставени 37 фургона, 50 палатки и допълнителни химически тоалетни.

На този етап са подадени 2009 молби за еднократни обезщетения от 325 лева, чието изплащане започна рано тази сутрин, обобщи Плевнелиев и добави, че до момента са подадени 5000 молби за нанесени материални щети. Очакванията са обаче техният брой да се удвои.

Президентът раздели пострадалите сгради в две категории. Към първата той отнесе конструктивно здрави сгради, които имат несъществени проблеми и леки деформации. Във втората група попадат конструктивно компрометираните сгради, които предстои да бъдат съборени.

На този етап „готови за събаряне" са 73 обекта, повечето от които са еднофамилни постройки. „Голяма част от тях са към мини „Перник", които са в ликвидация. Затова от Министерство на икономиката много бързо трябва да решат какви действия да се предприемат със сградния фонд", обясни още Росен Плевнелиев.

Като вариант за частично решение, той посочи и проект към социалното министерство за изграждане на жилища за социално подпомагане.

Държавният глава успокои перничани, че ситуацията около язовир Студена е абсолютно под контрол. Той призна, че язовирът е с критична инфраструктура, но стената му е абсолютно годна, има изготвени планове за действие при евентуална критична ситуация.

Държавният глава абсолютно подкрепя идеята на еврокомисар Кристалина Георгиева за пренасочване на пари от еврофондовете към определени оперативни програми за превенция и борба с бедствия и аварии.

Росен Плевнелиев подчерта, че от момента на трагедията той е бил в непрекъсната връзка с областния управител на Перник, кметовете на засегнатите населени места, вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, знаел е и най-малката подробност за това какво прави премиерът Борисов.

Припомняме, появиха се упреци, че държавният глава до днес не бе посетил пострадалия район.

След заседанието на кризисния щаб президентът лично инспектира някои от засегнатите обществени сгради - църквата „Св. Йоан Рилски", Общинската банка, Съдебната палата.