Не е справедливо и възможно компенсациите за неотработено време и неположен труд да е равна на трудовото възнаграждение за пълен работен ден. Това заяви пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов. Изказването му е по повод поисканото от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България поискаха допълнение към действащото извънредно законодателство, с което да се осигури възможност за намаляване на работните заплати на служителите, за да може да се запазят работните им места и да се разпредели солидарно тежестта между тях и работодателите.

Той поясни, че не става въпрос за намаляване на заплатите на служителите, а за намаляване на размера на компенсацията.

Иванов подчерта, че компенсацията, която се изплаща при безработица, е 60% от осигурителния доход, а не целият доход.

По негови думи компенсацията за неположен труд се явява заместващ доход, който се дава на работника в момент, в който той не може да полага труд. В никакъв случай той не трябва бъде равен на трудовото възнаграждение, защото се изкривява целият социалноосигурителен модел и не е справедливо, категоричен бе Иванов.

Според него мярката 60/40 е неработеща и много работодателите, които има опасност да направят съкращения, няма да се възползват от нея, тъй като тя е икономически неизгодна както за предприятията, така и за работника.

Като контрапункт Иванов посочи германския модел, който по негови думи е коренно различно работещ.

Само 8% от работодателите склонни да ползват мярката 60/40

Само 8% от работодателите склонни да ползват мярката 60/40

33% се готвят да съкратят част от персонала

"В Германия има кризисно законодателство, което казва, че когато има криза на заетостта, държавата компенсира предприятията с 60% от осигурителния доход, като не поставя условия за доплащане на останалите 40%. Но предприятието има задължение да плаща 80% от осигурителните вноски", поясни немската схема той.

Припомняме, вчера стана ясно, че само 8% от работодателите са склонни да ползват мярката 60/40.

Според АИКБ само компании, които все още не са изпаднали в дълбока криза, ще могат да приложат предлаганата схема за помощ 60/40. По тази причина те настояха да се приложи немският модел "60/0".

АИКБ предлага да въведем немския модел "60/0"

АИКБ предлага да въведем немския модел "60/0"

Иначе държавата щяла да изхарчи същите пари, без да запази заетостта