Нов силен трус бе усетен тази нощ в района на Перник. Трусът е регистриран минута преди 1 часа. По данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН земетресението е било с епицентър на около 20 км югозападно от София, с магнитуд 4 по скалата на Рихтер.

До момента няма данни за загинали, нито пострадали хора. Няма нанесени сериозни материални щети, съобщават от пресцентъра на МВР.

Екипи на местното управление за пожарна безопасност и защита на населението са в готовност да реагират в случай на необходимост и да окажат съдействие при сигнал от граждани. В Перник и региона патрулират дежурни екипи на "Охранителна полиция" - ОДМВР.

Дълбочината на земетресението е 7,3 км.

Трусът е бил усетен и в София, Благоевград, Кюстендил, Самоков и Монтана.

От кризисния щаб в Перник съобщиха, че няма информация за нови щети.

Въпреки че е по силен, това е съвсем естествен вторичен трус, коментира директорът на Геофизичния институт към БАН Николай Милошев пред БНР.

"Затихването не е линеен процес. Тази нощ имаме над 400 микроземетресения, които хората не могат да усетят. Като има земетресения с по-висок магнитуд, това означава, че енергията се изчерпва на по-големи порции", посочи Милушев.

"Земетресения не могат да се предсказват, още по-малко - катастрофални. Ако можеше, нямаше да има такива последици нито от земетресението в Япония миналата година, нито от трусовете в Италия наскоро", каза Милошев и за пореден път призова да не се вярва на слухове за предстоящо силно земетресение.

Част от тържествата за 24 май в община Перник се отменя заради снощния трус, съобщиха от общинската администрация.

Няма пострадали хора и допълнителни щети от снощния трус, съобщи Росица Янакиева, кмет на Перник. Най-голяма вреда нанасят слуховете, каза Янакиева. Тя призова хората да не се поддават на паника.
В Перник и Радомир и през почивните дни ще се приемат молби за отпускане на еднократна помощ на пострадалите от земетресението граждани. Янакиева призова да не се злоупотребява и да не се предявяват неоснователни претенции.

Вчера - 23 май, са регистрирани четири по-силни вторични труса, като последният е в 16,30 часа - 3,1 по Рихтер.

Междувременно Европейско-средиземноморският сеизмологичен център (ЕССЦ) съобщава на сайта си, че усетеният последен трус на територията на България е бил с магнитуд 4.3, и е на дълбочина 2 км.

Припомняме, след големия трус от нощта на 22 май над 60 процента от сградите в Перник получиха повреди, над 50 на сто от комините в града паднаха.

До вчера в града имаше обявено бедствено положение, което в 12.00 часа на обяд бе отменено. Хората обаче са изключително уплашени, мнозина не смеят да спят по домовете си и нощуват в автомобилите си или са заминали при роднини в селата.