Народна партия свобода и достойнство е поредната партия, която категорично осъжда опита за манипулативно и тенденциозно представяне на Комунистическия режим в новоиздадените учебниците по история за 10 клас.

Това се казва в позиция на партията, разпространена до медиите.

Съюзът на демократичните сили вече изрази възмущението си по темата.

Припомняме, в четвъртък бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов също се възмути от "скандалния опит за подмяна на истината за комунистическия режим" в новите учебници.

Макар, че привидно са спазени критериите на новата програма, фактите са представени крайно тенденциозно, притеснени са от НПСД. Липсват или са изопачени ключови престъпления на режима, които биха дали много по-пълна представа за трагедията, която преживява българското общество под ботуша на БКП.

Единственото усилие, което са положили повечето автори, е да опаковат един престъпен тоталитарен режим и да го представят, като част от нормалното развитие на България. Дори не се споменава за ролята на Държавна сигурност, която е ключов фактор, за да може да се разбере как е работила репресивната машина. Не се говори и за жертвите, веднага след 9.IX.1944 г. - авторите са приели, че такива няма. Пропуснати са и трите фалита, които най-ясно разкриват несъстоятелността на комунистическата икономика.

СДС възмутени от опита за подмяна на историята ни в учебниците

СДС възмутени от опита за подмяна на историята ни в учебниците

Осъждат премълчаването на важни факти за комунизма

Асимилацията на българските граждани - етнически турци, помаци и цигани, която се води с бюрократична последователност през 60-те, 70-те и 80-те години, е сведена до бегло споменаване на така наречения "Възродителен процес" и е вкарана в границите от 1985 до 1989 г., което, според партията, е абсолютно невярно. Но дори и това мимолетно споменаване е в удобен контекст, който обяснява "Възродителния процес" с "намаляването на българите, нарастване броя на българските турци и несекващата агитация на Турция, че те са нейни "сънародници"..."

Според партията, вместо желания положителен ефект от включване на комунизма в учебната програма за 10 клас, се вижда само реваншизъм и откровена гавра с жертвите на престъпния комунистически режим, които не само не получиха правосъдие, а са длъжни да помагат на децата и внуците си да изучават "че Тодор Живков се е грижил за народа".

Не можем да допуснем поредния опит на наследниците на престъпния комунистически режим, да деформират мисленето, възприятията и ценностната система на децата ни, защото те са бъдещето на България.

Всичко това се случва след като през 2000 г. Народното събрание прие нарочен "Законът за обявяване комунистическия режим в България за престъпен", а през 2009 г. прие "Декларация, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани", в която законодателният орган на Република България обявява, че "Прогонването на над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 г. за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим.", припомнят от НПСД.

Цветанов разтревожен от пропуски в новите учебници по история

Цветанов разтревожен от пропуски в новите учебници по история

Според него това е "скандален опит за подмяна на истината за комунистическия режим"

Озадачаващо е мълчанието на големите политически партии. Очакваме да видим, реакцията на ДПС, която реално е съуправляваща пария (в сянка) в управляващата коалиция. Надяваме се и ГЕРБ да заявят позиция по този казус, защото той е от огромно обществено значение за бъдещето страната ни, искат още от партията.

Обръщаме се към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с искане да предприеме необходимите мерки за преразглеждане на опитите за премълчаване на ключови факти и събития от българската история в периода 1944-1989 година, пише още в позицията.

Тръгна петиция срещу подмяната на истината за комунизма в учебниците

Тръгна петиция срещу подмяната на истината за комунизма в учебниците

Адресирана до премиера и министъра на образованието…

НПСД призовава всички репресирани и преживели тоталитарния режим в България, където и да се намират, в България, Германия, САЩ и др., както и към дружествата на изселниците ни в Турция да се включат в петицията на Фондация "Истина и памет" като национална кауза.