България и Турция ще облекчат трафика между двете страни, информират от Министерството на транспорта и съобщенията. От ведомството уточняват, че за 6 месеца капацитетът на ГКПП "Капитан Андреево" ще се увеличи с 30%, а на Лесово - със 100%, като е предвидено да бъдат изградени три ленти за преминаване на хладилни камиони.

Ще бъде координирано също създаването на системата за управление на опашките от камиони по границите, която ще работи на принципа "първият пристигнал, първият преминал". За това са се договорили в Свиленград министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и турският министър на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу.

Километрична опашка от тирове се изви към ГКПП "Лесово"

Километрична опашка от тирове се изви към ГКПП "Лесово"

Шофьорите се опасяват, че мигранти ще се скрият в някой от камионите

Те са разгледали също възможностите за подобряване на свързаността и чрез развитието на морския и железопътния транспорт.

Обсъдено е и актуализиране на квотата от разрешителни за автомобилен превоз на товари, така че тя да отговаря на нуждите на превозвачите на всяка от страните. На 24 и 25 февруари в София ще се проведе заседание на Смесената комисия, където детайлите ще бъдат уточнени на експертно ниво.