На заседанието на Министерски съвет е било обсъдено страната ни да се включи в общата европейската схема за прием на афганистанци. Това заяви служебният външен министър Светлан Стоев пред журналисти преди участието му в ресорната парламентарна комисия.

Стоев уточни, че когато има национален консенсус по въпроса за европейската схема за приема на афганистанци, ще бъдат взети и необходимите решения.

Сасоли готов да разпределя афганистански бежанци равномерно в ЕС

Сасоли готов да разпределя афганистански бежанци равномерно в ЕС

Председателят на ЕП е сигурен, че това може да стане бързо

Към момента петима са българите в Афганистан. От тях четирима души се намират в американска база, очаква се те да бъдат транспортирани до военното летище, за да могат да бъдат евакуирани. Другият български гражданин, който в момента работи към ООН и във военната част на летището, не желае да бъде евакуиран и помага за евакуацията на останалите хора.

Българите се транспортират със самолети от военната база в Кабул, която се контролира от американските военни поделения. "Това е, което се прави в момента. Точно с какви самолети и как, това се решава на място", каза Стоев.

През последните 24 часа с помощта на международен евакуационен полет един български гражданин е напуснал Афганистан, вече се намира на сигурно и безопасно място и не е търсил допълнително консулско съдействие. Общо за последните дни Афганистан са успели да напуснат 13 български граждани, с които МВнР поддържа връзка.

Шестима българи чакат евакуация от Кабул

Шестима българи чакат евакуация от Кабул

Петима наши сънародници вече са успели да напуснат Афганистан

Запитан кога ще бъдат изведени четиримата български граждани, Стоев заяви: "Вие искате информация, която мисля, че не е редно да ви дам".Той посочи, че се поддържат контакт с всички възможни партньори и източници. "Мога да ви кажа, че това е ежедневна работа, която се осъществява и от нашите представителства в чужбина, увери външният министър.

Прякото дипломатическо присъствие на България в Афганистан бе преустановено временно през март 2018 г. поради нанесени сериозни материални щети на сградата на българското посолство в Кабул при мащабния терористичен акт на 31 май 2017 г.